Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Ünnepi menük

Ha még nem érintett meg a karácsony, akkor sorozatunk első részében mutatunk egy olyan ünnepi menüsort, ami segít ráhangolódni a családi programokra és az azt megelőző készülődésre.

A klasszikus karácsonyi ünnepi menüben van pár kőbevésett szabály: legyen mindenképp leves, együnk halat és jár utána egy finom desszert. Mi most olyan menüt állítottunk össze, amit nagyobb bűvészmutatvány nélkül is el lehet készíteni, tartalmazza a kötelező elemeket, sőt még egy finom előétellel is kibővítettük.

Előételnek: Töltött tojás a sütőből

Hozzávalók
10 főtt tojás
1 doboz tejföl
10 dkg vaj
só, bors, szerecsendió, zöldfűszerek ízlés szerint

  1. A főtt tojásokat felezd el, a sárgájukat törd össze 3 evőkanál tejföllel és keverd össze a vajjal, ízlés szerint fűszerezd.
  2. Tedd őket kivajazott tepsibe, és mindegyik tetejére tegyél egy kanál tejfölt.
  3. 180 okra előmelegített sütőben negyed óra alatt kész van.
  4. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával díszítsd. 

 

Levesnek: Könnyű leves két variációban, érdekes betéttel

Hozzávalók a leveshez
1 fej hagyma
2 Maggi Erőleveskocka az alapléhez
60 dkg zöldség vegyesen: zöldbab, zöldborsó, karfiol, sárgarépa, fehérrépa, burgonya
1 csokor petrezselyem


Hozzávalók a nokedlihez
1 db tojás
6 ek gríz
5 dkg apróra vágott füstölt sonka
1 csipet szódabikarbóna

  1. Az apróra vágott hagymát olajon párold meg.
  2. A leveshez ezután 1 liter vízben (alaplében) tedd fel főni a megtisztított apróra vágott hozzávalókat. Miután a zöldségek puhára főttek eldönted, hogy így tálalod, vagy a fehérrépa és a krumpli összeturmixolt keverékével besűríted. 
  3. Ha a zöldséglevest tálalod, akkor készítsd el hozzá a sonkás nokedlit. Ha a krémleves verziót választod, akkor tálald kolbász chipsszel.
  4. A nokedlihez a tojást pici sóval verd fel, tedd bele a grízt, hogy sűrű masszát kapj. Keverd hozzá a sonkakockákat és a szódabikarbónát. Fél órára tedd félre pihenni a tésztát.
  5. Végül 2-3 perc alatt lobogó vízben főzd ki.

 
Főfogásként: Fűszeres harcsa, gombával 

Hozzávalók
80 dkg harcsa filé szelet
1 citrom leve
5 ek olívaolaj
só, fehérbors, 2-3 rozmaring ág
80 dkg gomba (a legjobb az barna csiperke vagy vegyesen csiperke, laska)
15 dkg vaj
1 dl fehérbor
5 gerezd fokhagyma
só, bors, snidling, petrezselyem ízlés szerint

A harcsaszeleteket az olajjal és a citrom levével locsold meg, sózd, borsozd, majd ebben a pácban hagy állni.
Az olajon a felszeletelt gombákat nagy serpenyőben forgasd meg, locsold meg a borral.

Add hozzá az összezúzott fokhagymát és fél órát párold fedő alatt.

Végül szórd meg a zöldfűszerekkel, párat keverj rajta, és lefedve tedd félre.
Míg a gomba pihen, a halszeleteket serpenyőben a páccal és a serpenyőbe helyezett rozmaring ággal együtt süsd meg (2-2 perc oldalanként forgatva).

A frissen sült harcsát a gombával együtt tálald, ízlés szerint zöldfűszerekkel megszórva. Köretként krokettet kínálhatsz. 

 

Desszert javaslat: Panna cotta

A kiadós négyfogásos ünnepi vacsora végére valami könnyű, krémes desszert dukál. A mi kedvencünk a nyárias hangulatú panna cotta, amit különféle hideg és meleg öntetekkel tálalhatunk.