4+1 praktikus tanács, hogy az iskolatáska is könnyebb legyen

Étkezés
4+1 praktikus tanács, hogy az iskolatáska is könnyebb legyen
A sulivárás időszakában nálatok is előfordul, hogy a nagy dolgok nehezebben mennek? Így könnyebb lesz.

Ha az iskolakezdés izgalmai közben a gyermekeknél székrekedés, hasmenés tüneteit tapasztalod, jó ha tudod, hogy nem véletlen egybeesésről van szó. A stresszt különbözőképpen dolgozzuk fel, ez sokunknál már gyermekkorban is könnyen vezethet a bélműködés lassulásához vagy a bélflóra egyensúlyának felborulásához. 

A sikeres, feszültségmentes iskolakezdéshez elengedhetetlen a jó szokások kialakítása és a mindennapok megfelelő ritmusa. 

Íme 4+1 praktikus tanács, hogy az iskolatáska is könnyebb legyen

Beszélgessetek, készüljetek fel! Gyermeked számára a legfontosabb a biztonság, a kiszámíthatóság. Nyugtasd meg, beszélgess vele arról, hogy mit vár az új tanévtől, mitől tart, és hogy ez az év miben lesz más, mint a korábbiak. Készüljetek együtt az iskolára, vond be a tanszerek rendezésébe a füzetek, könyvek bekötésébe. Fontos, hogy együtt, nyugodt légkörben találjatok megoldást esetleges szorongásaira.

Térjetek vissza a napirendhez! Az iskolakezdés közeledtével következetesen térjetek vissza a tanév alatt kialakult napirendre mind az étkezések, mind az alvásidő terén. Hogy a gyerekek az iskolakezdéskor ne legyenek fáradtak és tudjanak koncentrálni, fő a fokozatosság. A korai kelés okozta sokk elkerülésére, kezdjétek meg napokkal az évnyitó előtt a visszaszokást. 

Figyeljetek a rendszeres mosdóhasználatra! Ha a nagydolog hetente kevesebb, mint három alkalommal fordul elő, vagy kemény széklettel, esetleg fájdalommal jár, valószínűleg székrekedés tüneteivel álltok szemben.

Indítsátok a napot kiegyensúlyozott reggelivel! Ha megfelelő összetételű reggelit esztek, könnyebben veszitek majd a fizikai és szellemi kihívásokat a nap folyamán. Miután a reggeli ébredés előtt akár 8-10 óra is eltelik evés nélkül, tényleg fontos, hogy "üzemanyaggal" lásd el a szervezeted.
Gondolj csak bele, milyen fontos ez a gyerekek számára, akik amúgy sem esznek egyszerre túl sokat, viszont az iskolában egész nap koncentrálniuk kell, és emellett sokat is mozognak.

Ideális esetben a reggeli tartalmaz: 

  • teljes értékű gabonát, mint a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, teljes értékű gabonából készült gabonapelyhek vagy a zab 
  • teljes értékű fehérjét, mint például a tej, tejtermékek vagy valamilyen zsírszegény húsféleség, esetleg tojás 
  • zöldséget és/vagy gyümölcsöt, melyek hozzájárulnak a napi vitamin-, ásványi anyag és élelmirost szükséglethez 
  • Folyadékot, ami elsősorban víz legyen. 

Tervezzetek előre! Könnyítsétek meg a napindítást azzal, hogy már előző este összekészítitek a másnapra szükséges felszerelést, kikészítitek a ruhát, amit felvesztek. De a reggelivel is könnyen tehettek csodát! Próbáltátok már az overnight zabkását?

Az iskolakezdéssel járó stressz jele lehet az emésztés ritmusának felborulása is. Sok kisgyermek és felnőtt tapasztal ilyenkor székrekedést, hasmenést. A stresszel összefüggő feszültség és bizonytalanságérzet, valamit szorongás hatására a bélműködés lelassulhat, a bélflóra egyensúlya felborulhat. Kisgyermekek esetén különösen fontos, hogy az emésztés mielőbb újra a rendes kerékvágásba kerüljön.

+ 1 TIPP
Ha a székrekedés, hasmenés a rostban gazdag étkezés és a megfelelő folyadékfogyasztás ellenére is fennállnak, élelmi rostok fogyasztásának tudatos növelése jelenthet hatékony étrendi megoldást.

100%-ban növényi eredetű OptiFibre® termékünk már 3 éves kortól adható. Egyedüli összetevői a részlegesen hidrolizált guargumi rostok vízoldékony rostok, melyek közvetlenül a bélflórában hasznosulnak, az ott élő jótékony baktériumok tápanyagaként szolgálnak. A bélflóra egyensúlyának támogatásával járulnak hozzá az emésztési panaszok tüneteinek enyhítéséhez, nyújtanak hosszú távon is természesetesen hatékony megoldást székrekedés és hasmenés esetén egyaránt. 

Az OptiFibre® bármilyen hideg vagy meleg italban tökéletesen feloldható, vagy akár a lágy textúrájú, pépes ételekben is, anélkül, hogy azok ízét és állagát megváltoztatná. Sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetően a napi rutin részeként fogyasztható.

OptiFibre® speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer.
Keresd a gyógyszertárakban vagy a kifli.hu-n!
Tudj meg többet a www.optifibre.hu oldalon! 
Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható.
Gyermekeknek 3 éves kortól adható.
Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható.