Tippek és őrült menő receptek növényi alapú ételekhez és egy fenntarthatóbb élethez

Életmód
ippek és őrült menő receptek növényi alapú ételekhez és egy fenntarthatóbb élethez
Olyan ötleteket és recepteket mutatunk, amikkel nem érzed áldozatnak, ha több növényi alapú étel kerül az asztalra, sőt egyenesen élvezni fogod!

A növényi alapú ételek fogyasztása vitathatatlanul fontos mind egészségügyi, mind fenntarthatósági szempontból. Akkor is érdemes ezzel foglalkoznod, ha nem célod teljesen átállni a növényi alapú étrendre és vegán életmódot folytatni. Legyen szó eleinte egy-egy húsmentes fogásról, majd fokozatosan egy-egy húsmentes nap bevezetéséről, jó, ha vannak jól bevált alapanyagaid, receptjeid és praktikáid.

A Veganuary kapcsán Steiner Kristóf – aki köztudottan évek óta a vegán életmód követője – osztotta meg velünk gondolatait a vegánságról. Mesélt nekünk a vegánsághoz vezető útjáról, arról, hogy igazi hedonistaként, az ízek szerelmeseként hogyan sajátította el a növényi táplálkozás alapjait, és megosztott velünk jópár gyakorlati tippet arra vonatkozóan, mire érdemes figyelni a növényi alapú étrend kialakításánál, vagy akkor, ha növelni szeretnénk étrendünkben a növényi alapanyagok használatát.

A legfontosabb: türelem és kitartás

A vegán lét vagy akár a több növényi alapú ételt tartalmazó étrend kialakítása egy olyan folyamat, amit lépésről lépésre kell véghez vinni. Ne gondold azt, hogy egyik pillanatról a másikra tökéletesen fog működni, és ne halogasd a kezdést addig, míg tökéletesen fel nem készültél rá. Mert tökéletes nem létezik. Egyszerűen kezdd el, és kísérletezz! Ez egy folyamatos tanulás lesz, mint minden az életben. Ha viszont elengeded a görcsös elvárásokat, egy nagyon élvezetes útra lépsz, amiben rengeteget tanulhatsz nem csak az alapanyagokról és az ízekről, hanem saját magadról is. 

Tippek alapanyagokhoz a növényi alapú étrendben

Ha a neten böngészel vegán receptek között, gyakran előfordulhat, hogy olyan egzotikus alapanyagokkal találkozol – mint a mangó, avokádó - amik Magyarországon nem teremnek, nehezen vagy épp drágán beszerezhetők. Ez ne rettentsen el! Ahogy arra Kristóf is rámutatott, a növényi alapanyagok nagyon jól helyettesíthetők a vegán receptekben, ami viszont nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű fehérje, szénhidrát, rost, jó minőségű olajok jussanak a szervezetbe.
„Én mindig ízre, állagra főzök, és a hozzávalók nagyját aszerint cserélem, mi van itthon, mint kell mihamarabb felhasználni.” – mondja Kristóf, ami amellett, hogy fenntartható, takarékos megoldás is.

Jöjjenek most Kristóf hasznos, gyakorlati tippjei az alapanyagok terén:

  1. Ülj le egy jegyzetfüzettel, és írj listát arról, mely alapanyagok mivel helyettesíthetők. Próbáld ki a csicseriborsó helyett a tarkababot, kesudió helyett a napraforgómagot, édesburgonya helyett pedig a sárgarépa és burgonya keverékét.
  2. Ehhez jó azt is megnézni, mik a szezonális alapanyagok, így teheted fenntarthatóbbá és pénztárcabarátabbá a menüt.
  3. A kedvezőbb árú, olcsó alapanyagoknak is lehet jó tápértéke, ilyenek tipikusan a gyökérzöldségek vagy a hüvelyesek.
  4. Legyen a menüd mindig színes és változatos! Legyenek benne gyökérzöldségek, hüvelyesek, csonthéjasok, leveles zöldek, bogyós gyümölcsök.
  5. Kísérletezz az alapanyagokkal, meglátod, egy teljesen új világ tárul majd eléd!
  6. Legyél kreatív a receptek terén! Ízlés szerint változtass a fűszerezésen, hagyd ki a receptből vagy tegyél hozzá alapanyagokat. 
  7. Figyelj a tested jelzéseire! Figyeld meg, melyik alapanyagokra hogyan reagál a szervezeted, és ennek megfelelően használd. 

Steiner Kristóf tippjei

A Garden Gourmet termékeinket azoknak fejlesztettük, akik csökkenteni szeretnék húsfogyasztásukat, de nem szeretnének lemondani a hagyományos receptek ízvilágáról. Termékcsaládunk egyszerűen elkészíthető, változatos, az egészségtudatos és kiegyensúlyozott étrendbe beépíthető növényi alapú finomságokat kínál, ami hozzájárul a napi fehérjebevitelhez, és nem utolsó sorban kreatív és ízletes lehetőségeket kínál vegánok, vegetáriánusok, illetve akár flexitáriánusok számára is a kiegyensúlyozott táplálkozás támogatásáért.

Ellenállhatatlan növényi alapú receptek

Oké, jó ha van a tarsolyodban pár izgalmas vegán recept, amit aztán kedvedre variálhatsz, de hol találsz igazán jó növényi alapú recepteket? Először is nálunk, az Így teljes az Élet oldalon válogathatsz finomabbnál finomabb, ugyanakkor egyszerűen elkészíthető növényi alapú receptek között.

Aztán ha ezeket már mind kipróbáltad, böngéssz a neten és közösségi média felületeken, vagy szerezz be pár klassz szakácskönyvet.
Steiner Kristóf könyvsorozatát és közösségi média csatornáit nagyon ajánljuk, ha egy izgalmas ízutazásra indulnál.

Ezt a két fantasztikus receptet pedig mindenképp nézd meg és próbáld ki, mi egyenesen imádjuk!

Kristóf elképesztően kreatív, utazásai által inspirált fogásokat készített Garden Gourmet termékekből. Hagyományos rántotthús vagy csirke nuggets helyett próbáld ki őket! Ha a határtalan ízélmény mellett az is fontos számodra, hogy az ételek változatosak, gyönyörűek és táplálóak legyenek, ezeket a recepteket ne hagyd ki!

Snitzel Katsu Curry

Steiner Kristóf snitzel recept tippjei

Maryland non-chicken nuggets

Steiner Kristóf nuggets recept tippjei

További vegán és vegetáriánus cikkeink, receptjeink  ezen a linken találhatók!