Tanuljatok játékosan, egyetek jól!

Étkezés
Tanuljatok játékosan, egyetek jól!
Azaz miért fontos, hogy a gyerekek már kiskoruktól megismerjék a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait, és hogyan tudsz ehhez tanárként vagy szülőként hozzájárulni.

Az egészségtudatos táplálkozás jelentősége a gyerekek számára nem csupán egészségük megőrzése szempontjából fontos, hanem az általános jóllétük és tanulmányi teljesítményük szempontjából is. Az egészségtudatos étkezés hozzájárul a test és az agy megfelelő működéséhez, és koncentrációjuk javításához. 

Az egészségtudatos étkezés előnyei

A változatos, kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrend segít fenntartani az optimális testsúlyt, erősíti az immunrendszer megfelelő működését és csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát. A megfelelő mennyiségű rost, vitamin és ásványi anyag bevitelének köszönhetően a gyerekek fittek és energikusak maradhatnak az egész nap folyamán.

Az egészségtudatos táplálkozás pozitív hatással van a gyerekek kognitív funkcióira és koncentrációjára, valamint hangulatára és mentális egészségére is. 

Ne feledd, a helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás és a megfelelő pihenés is fontos a mentális egyensúly fenntartásához.

A szülői minta fontossága

Hosszú távon az így látott példa nagyon sokat számít. Befolyásolja, hogy a gyerekek mennyire lesznek elfogadók az új ízekkel, új ételekkel, mennyire lesznek nyitottak az egészséges táplálkozásra. Természetesen abban az esetben igaz ez, ha a szülők étkezése is igyekszik a változatos, mértékletes táplálkozás elveit követni!

Ha a gyerekek már kiskoruktól kezdve helyes mintát látnak otthon, az nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy felnőtt korukban könnyebben elkerüljék a súlyproblémákat. Emellett az olyan, helyes táplálkozással részben elkerülhető krónikus betegségeket is megelőzhetik, mint például a kettes típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Nagyon jó módszer az alapok biztos elsajátítására a közös főzés. Ez sokszor macerás, időigényes, sok odafigyelést igényel, de az eredmény nem marad el. 

Az iskolák szerepe az egészséges táplálkozás ösztönzésében

Ha az iskolákban lehetőséget teremtünk az egészségtudatos étkezéssel kapcsolatos ismeretek elsajátítására, azzal nagyban hozzájárulunk a gyerekek életmódjának alakításához, és ahhoz, hogy jobb táplálkozási döntéseket hozzanak már fiatal korban is. 

Fontos, hogy a diákok tanuljanak a kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveiről, az egyes élelmiszercsoportok előnyeiről és a megfelelő étkezési szokásokról. Az ilyen információk birtokában képesek lesznek egészséges és tápláló ételeket választani. Emellett így megalapozhatjuk azt, hogy felnőttkorban is ezt a mintát kövessék.

Ismered a Nestlé Etesd az Eszed programját, melynek célja a gyerekek egészségtudatos táplálkozásának támogatása? Ősszel újra indul a programunkhoz kapcsolódó Etesd az Eszed kihívás, melyben a diákok játékos módon sajátíthatják el az egészségtudatos életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait, és indulhatnak a szuper nyereményekért.
Szívesen részt vennétek ti is a kihívásban? Kattints aloldalunkra, és ismerd meg a részleteket, vagy menj rögtön együttműködő partnerünk, az OkosDoboz oldalára, és regisztrálj, hogy a programmal kapcsolatos információkról időben értesülj majd!

A gyerekek táplálkozási ismereteinek fejlesztése történhet többek között táplálkozási előadások vagy közös főzések révén, de egy játékos vetélkedő, egy izgalmas kihívás remek lehetőség, hogy játszva, interaktív és szórakoztató módon sajátítsák el az alapokat. 

Fontos, hogy a gyerekek lássák, az egészségüknek kedvező ételek is lehetnek izgalmasak és ínycsiklandóak.