Kreatív és egészséges fogások, amiket a gyerekek imádni fognak

Gyerek
Kreatív és egészséges fogások, amiket a gyerekek imádni fognak
Sokszor csak egy kis apróságon múlik, hogy megegyék, amit főztél. Van pár trükk és recept, amivel a válogatósabb gyerekeknél is célba érsz. Nézd csak!

 

Van, hogy a gyerekek nem feltétlenül azt szeretnék enni, amit te kínálsz nekik. Szeretnéd, hogy egyenek sok zöldséget és gyümölcsöt, de ők válogatósak? Vagy esetleg más alapanyag nem megy át a „szűrőn”?

Van pár trükk, ami beválhat!

A kreatív tálalás nagyon vonzóvá tud tenni egy ételt, a gyerekek számára pedig szórakoztatóvá az evést. Főleg, ha már az előkészületekbe is bevonod őket. Összegyűjtöttük kedvenceinket, szemezgess közülük! Akár már hétvégén nekiláthattok, szuper családi program lehet. Így ráadásul már nem csak egy étel, amit eléjük teszel, hanem az ő remekművük. Ez máris más színben tünteti fel a dolgokat!

Az is működhet, hogy mutatsz pár képet nekik, és ők kiválasztják, melyiket szeretnék elkészíteni, és természetesen megenni.

A közös főzés a szülőkkel segít megszerettetni az egészségesebb alapanyagokat. Emellett ne feledd, a szülői példamutatás nagyon fontos. Ha szeretnéd, hogy a gyerekek egészségesebb táplálkozási szokásokat alakítsanak ki, ami aztán felnőttkori egészségükre is kihat, figyelj arra, hogyan étkeztek! A közös főzések alkalmával is részesítsd előnyben azokat a recepteket, melyek sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmaznak! 

Nem tűnik el, csak átalakul 

Az a módszer is hatásos, ha „elrejted” az alapanyagot, vagy megváltoztatod az állagát. A gyerekek sokszor nem azért utasítanak el egy ételt, mert nem ízlik nekik, hanem mert valami zavarja őket benne. A színe, formája vagy az állaga is lehet az oka, hogy meg sem hajlandó kóstolni az ételt. Ha nyitott erre, akár meg is kérdezheted, hogy miért. Ezzel egyszerűbb lenne az életed, de gyanús, hogy nem ez lesz a sokaknál jól bevált módszer. Kísérletezz hát, számodra is egy izgalmas kihívás lesz!

Gondoltad volna? A Nestlé megbízásából készült, a 4-10 éves korú gyerekek táplálkozási szokásait vizsgáló felmérésből* kiderült, hogy a magyar gyermekek átlagosan 263 g zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak naponta, ami jelentősen elmarad a WHO napi 400 gramm ajánlásától*. Pedig a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás elengedhetetlen a gyerekek egészséges immunrendszerének fenntartásához.

Zöldségek „kreatív” felhasználása

 • Ha a húsgolyókat szeretik, próbáld ki a cukkinivel, sárgarépával!
 • Készíts zöldségkrémet a tízórai szendvicsbe!
 • Legyen házi zöldségchips a nassolnivaló! Készíts mellé egy finom zöldségkrémet mártogatósnak!
 • Készíts krémlevest!
 • A paradicsomszósz többnyire beválik. Készítsd a gyerekek kedvenc fogásait, a bolognai spagettit és a pizzát MAGGI üveges szószokkal! A MAGGI Klasszikus bolognai szószt répadarabokkal és szárított paradicsommal alkottuk meg, és csak olyan alapanyagokat tartalmaz, amiket a konyhádból is ismerhetsz.

Így „álcázhatod” a gyümölcsöket

 • Készíts villámfagyit fagyasztott gyümölcsöt összeturmixolva!
 • A gyümölcsturmixok gyönyörű színesek, főleg, ha még ki is díszíted őket.
 • Lekvár helyett készíts gyümölcspürét, amit aztán zabkására, tejberizsre, pudingokra tehetsz, vagy akár bele is keverheted.
 • Ha egy szuper finom zabkása mellé adsz pár szelet banánt, esetleg belekevered a banánpürét, máris jobban fog csúszni. A NESQUIK All Natural kakaós zabkása kifejezetten gyerekeknek készült, tápláló és finom reggeli alternatíva, kizárólag 100% természetes összetevőkkel, teljes értékű gabonával és alacsony cukortartalommal.

  * Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. WHO Technical Report Series, No. 916. Geneva: World Health Organization; 2003.

   

  *Forrás: Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért: 4-10 éves gyermekek táplálkozás és fizikai aktivitás felmérés (2021)