Így készíts házi gyümölcslekvárt cukor nélkül villámgyorsan

Étkezés
házi gyümölcslekvár
Ha megtudod, mi a trükk, fogod majd a fejed, hogy ez nem jutott korábban eszedbe! Ráadásként mutatunk két villámreggeli receptet is házi lekvárral.

Palacsintát sütsz és jól jönne hozzá egy finom házi lekvár? Vagy a reggeli joghurtba kevernéd? Netán a gabonapelyhedet vagy zabkásádat ízesítnéd vele? 

Ez a házi lekvár 20 perc alatt kész, a hűtőben napokig eláll, egész kis mennyiségben is elkészíthető, akár fagyasztott gyümölcsből is. Túl szép, hogy igaz legyen? Próbáld ki, és mostantól bekerül az alapreceptek közé. 

Mi a trükk? A chia mag!

Ami pozitív hatásai mellett arról híres, hogy kocsonyássá teszi a folyékony környezetét. Így lesz kókuszkrémből chia puding, vagy gyümölcsökből dzsem.

A chia magos gyümölcslekvárt egyébként elkészítheted főzve és főzés nélkül is, a különbséget az állagában fogod érezni. A főzött verzió kicsit sűrűbb, míg a főzés nélküli inkább szósz állagú (bár ezen változtathatsz, ha több chia magot keversz a gyümölcsökhöz.

Gyümölcslekvár chia maggal

Gyümölcslekvár chia maggal

Hozzávalók

  • 2 bögre feldarabolt gyümölcs 
  • 1-2 ek citromlé
  • 2-3 ek víz
  • 2 ek chia mag 

Elkészítés

  1. A gyümölcsöt tisztítsd, hámozd meg, magozd ki, darabold fel, ha szükséges. Természetesen a bogyósokat, és a kisebb gyümölcsöket nem szükséges kisebb darabokra vágni.
  2. Serpenyőben, nagyon kevés vízen fonnyaszd meg a gyümölcsöket, amíg kicsit szirupos állaguk lesz. Ez gyümölcstől függően kb. 3-8 percet jelent.
  3. Nyomkodd össze őket krumplinyomóval vagy villával, add hozzá a citromlevet és az édesítőt, ha úgy döntöttél, hogy a natúr gyümölcsnél édesebbre vágysz.
  4. Végül keverd bele a chia magot is, még keverd át párszor, vedd le a tűzről, és hagyd állni 5 percig, amíg összesűrűsödik. Ha szeretnél az állagán sűríteni, adj hozzá több chia magot.
  5. Miután kihűlt, tedd a hűtőbe, zárható edényben kb. 10 napig eláll, és állás közben még tovább sűrűsödik.

A gyümölcs természetes cukortartalma pont elég ahhoz, hogy dzsem édeskés ízű legyen, ha azonban édesszájú vagy, kevés édesítővel kiegészítheted a receptet.

Chia magos gyümölcslekvár főzés nélkül

Az előző receptben leírt hozzávalókat keverd össze miután a gyümölcsöt pürésítetted. A chia magnak kell pár óra, amíg kifejti kocsonyásító hatását, úgyhogy mindenképp várj vele. Ha ezután is túl hígnak érzed, keverj hozzá még chia magot. 

Ha zavar, hogy chia magok vannak a dzsemedben, miután elérted a kívánt állagot, robotgéppel pépesítheted.