Palacsintát sütsz és jól jönne hozzá egy finom házi lekvár? Vagy a reggeli joghurtba kevernéd? Netán a gabonapelyhedet vagy zabkásádat ízesítnéd vele?
Ez a házi lekvár 20 perc alatt kész, a hűtőben napokig eláll, egész kis mennyiségben is elkészíthető, akár fagyasztott gyümölcsből is. Túl szép, hogy igaz legyen? Próbáld ki, és mostantól bekerül az alapreceptek közé.
Mi a trükk? A chia mag!
Ami pozitív hatásai mellett arról híres, hogy kocsonyássá teszi a folyékony környezetét. Így lesz kókuszkrémből chia puding, vagy gyümölcsökből dzsem.
A chia magos gyümölcslekvárt egyébként elkészítheted főzve és főzés nélkül is, a különbséget az állagában fogod érezni. A főzött verzió kicsit sűrűbb, míg a főzés nélküli inkább szósz állagú (bár ezen változtathatsz, ha több chia magot keversz a gyümölcsökhöz.
Gyümölcslekvár chia maggal
A gyümölcs természetes cukortartalma pont elég ahhoz, hogy dzsem édeskés ízű legyen, ha azonban édesszájú vagy, kevés édesítővel kiegészítheted a receptet.
Chia magos gyümölcslekvár főzés nélkül
Az előző receptben leírt hozzávalókat keverd össze miután a gyümölcsöt pürésítetted. A chia magnak kell pár óra, amíg kifejti kocsonyásító hatását, úgyhogy mindenképp várj vele. Ha ezután is túl hígnak érzed, keverj hozzá még chia magot.
Ha zavar, hogy chia magok vannak a dzsemedben, miután elérted a kívánt állagot, robotgéppel pépesítheted.