Viráglesen a család - helyszínajánló tavaszi családi kirándulásokhoz

Életmód
Viráglesen a család
Fedezzétek fel hazánk szebbnél szebb arborétumait, ismerkedjetek a növényvilággal, élvezzétek a tavaszi virágzás páratlan szépségét!

Arborétum: az ideális célpont családi kirándulásokhoz

Az arborétumok látogatása nem csupán kirándulás, hanem értékes tanulási lehetőséget is kínál a családnak. Tökéletes alkalom arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek a különböző növényfajtákkal, miközben friss levegőn mozognak és szórakoznak.

Úgyhogy, ha olyan helyet keresel, ahol a család úgy tud felhőtlenül kikapcsolódni és szabad levegőn mozogni, hogy közben élvezitek a természet szépségét, és akár a kis gyerekek is bírják a tempót, akkor egy arborétum tökéletes választás lehet. Tavasszal ráadásul igazán különleges azt megfigyelni, hogyan éled újra a természet, milyen virágok nyílnak.

Mi az az arborétum?

Az arborétum tulajdonképpen egy botanikus kert, ami elsősorban fákat, cserjéket és virágokat mutat be. Az arborétumokban a kikapcsolódás mellett tanulhattok is a csodás növényvilágról. Nem véletlen, hogy közkedvelt úticélnak számítanak, hiszen az arborétumok igazi természeti kincsesbányák, ahol számos különleges növényfajtát, fafajtát és virágot ismerhettek meg természetes élőhelyükön. 

Ezeket a magyarországi arborétumokat mindenképp látogassátok meg

Vácrátóti Botanikus kert

Ha tavasz, akkor tulipán. Ha pedig tulipán, akkor a Vácrátóti Arborétumot semmiképp ne hagyjátok ki! Itt minden tavasszal több ezer tulipán virágzását csodálhatják a látogatók: a közel 80 tulipánfaj változatos színekben április végéig ámulatba ejtő látványt nyújt. 

Persze ez nem azt jelenti, hogy a tulipán virágzás után ne lenne érdemes eljönni ide. A nárciszok, magnólia vagy bazsarózsa rajongók is megtalálják itt számításaikat tavasszal, és ezek mellett is számtalan csoda vár titeket.

Folly Arborétum, Badacsonyörs 

A Balaton északi partja és a Badacsony környéke kedvelt kirándulóhely. A Folly Arborétum egyszerre kínál szép sétát és jó lehetőséget egy borkóstolásra az arborétum tulajdonosának pincészetében. A Folly család negyedik generációja gondozza jelenleg az arborétumot, ahol az első fákat még a dédnagyapa ültette.  

A mediterrán jellegű mikroklímával rendelkező terület a Kisörsi-hegy déli oldalában fekszik. A gyűjtemény nevezetességei a különféle ciprusok és cédrusok, melyekből a világ összes alapfaja megtalálható itt. Emellett színes virágokban is gyönyörködhettek itt, amiknek virágzásáról az arborétum interaktív térképén tudtok tájékozódni.

Igazi gyerekbarát kirándulóhely, ahol szezonális programajánlatokkal, egyedi, fából készült játszótérrel és gasztronómiai programokkal várják a családokat, így biztosítva tartalmas és szórakoztató időtöltést kicsik és nagyok számára egyaránt.

Ha már Balatoni kirándulás, akkor egy-egy Balaton Expressz szelet jár az egész családnak. Dobj be a táskába pár darabot, jól fog jönni a program közben!

Alcsúti Arborétum

Az Alcsúti Arborétum Magyarország egyik legelismertebb botanikus kertje. Tavasszal az arborétum élete felpezsdül, virágai és zöld növényei pedig varázslatos látványt nyújtanak. Bár az egyik legismertebb látványosság itt március közepéig virágzó óriási egybefüggő hóvirágmező, ami egyúttal a tavasz kezdetét is jelzi, már csodás növényfajok miatt is érdemes ide látogatni: téltemetők, hunyorok, krókuszok, majd áprilisban rengeteg nárcisz és tulipán teszi felejthetetlenné a tavaszi családi kirándulást.

Kámoni Arborétum

Ha még nem jártatok itt, ideje felfedezni ezt a gyönyörű, vadvirágokban gazdag arborétumot. Az első, februári virágok megjelenése után egész tavasszal változatos és elképesztően gyönyörű virágfajokat csodálhattok meg itt. A kora tavaszi hóvirág és krókusz virágzás után többek között csodás magnóliák között sétálhattok a Kámoni Arborétumban, a május pedig igazán különleges élményeket tartogat számotokra, hiszen az ország legnagyobb rodondendron fajtagyűjteményét és bazsarózsákat vehettek szemügyre itt.

Zirci Arborétum

A Zirci Arborétum egy másik kihagyhatatlan úticél a természetkedvelő családok számára. Festői környezet, csodás növények várják a látogatókat. Egyedülálló fekvése miatt is érdemes ide kirándulni, emellett persze gazdag növényvilága is említésre méltó. Tudtad, hogy a zirci arborétumban több, mint 600 fa- és cserjefaj él? A Zirci Arborétum nevezetességei közé tartozik a márciusi medvehagyma virágzás, de kihagyhatatlan látnivaló a 110 fából álló hársfasor is.