Ezekkel a tippekkel a gyerekeknek is könnyebben megy az egészségtudatos táplálkozás

Étkezés
Ezekkel a tippekkel a gyerekeknek is könnyebben megy az egészségtudatos táplálkozás
Ha benned is rendszeresen megfogalmazódik a kérdés, hogyan tudnád rávenni a gyerekeket, hogy új ételeket kóstoljanak meg, vagy hogy több zöldséget és gyümölcsöt egyenek, ez a cikk neked szól.

Szeretnéd, hogy gyermekeid változatosan és kiegyensúlyozottan étkezzenek? A megoldás a család tányérján van. 

A gyerekek jobban figyelnek, mint gondolnád. Ez igaz a táplálkozásra is. Amit eltanulnak tőled, az egész felnőttkorukra hatással lehet. Hozd ki a helyzetből a legtöbbet, és alapozd meg az egészségtudatos jövőjüket! Tippjeinkkel és receptjeinkkel gyerekjáték lesz megvalósítani a kiegyensúlyozott táplálkozást.  

Felmérésünk* szerint ma hazánkban minden negyedik 4–10 éves korú gyerek túlsúlyos vagy elhízott. Ennek megelőzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott táplálkozásnak és a megfelelő mennyiségű mozgásnak. A gyerekek étrendjének összeállításakor az alábbi szempontokra mindenképp érdemes figyelni. 

Mire figyelj az egészségtudatos és kiegyensúlyozott menü tervezésekor? 

A rendszeres, napi 3-5-szöri változatos étkezésre és megfelelő folyadékfogyasztásra 

 • Indítsátok a napot reggelivel! 
 • A tízórai és az uzsonna jó alkalom, hogy rostban gazdag harapnivalót egyetek, például zabkekszet friss gyümölccsel. 
 • Igyatok naponta legalább 8 pohár vizet! 

A kiegyensúlyozott étrendbe minden beilleszthető, ennek kulcsa a mértékletesség  

 • Lehetőség szerint válasszatok szezonális alapanyagokat! 
 • A tányérotok felét zöldség és gyümölcs tegye ki! 
 • Készítsétek zsírszegényen az ételeiteket! 
 • Válasszatok zsírszegény húsokat, húskészítményeket, tejet és tejtermékeket!  
 • Naponta legalább egyszer egyetek teljes értékű gabonát vagy abból készült terméket! 
 • Ügyeljetek a mértékletes só- és cukorfogyasztásra! 

Tippek, hogy a gyerekeknek is könnyebben menjen az egészségtudatos táplálkozás

 • Mutass jó példát: Az első és talán a legfontosabb dolog, amit megtehetsz, az, hogy te magad is egészségtudatosan étkezz. A gyerekek jobban figyelnek, mint gondolnád. Így, ha látják, hogy te is rendszeresen eszel zöldségeket és gyümölcsöket, valószínűbb, hogy követni fogják a példádat.
 • Tervezzétek meg a menüt, vásároljatok közösen: Vond be a gyerekeket a menü tervezésbe, és vidd magaddal őket a bevásárlásra! Ezzel megismerik a különböző alapanyagokat, megtanulhatják, mi alapján érdemes választani, mi a különbség a különféle élelmiszerek között, és hogyan lehet tudatosan megtervezni a kiegyensúlyozott étkezést. 
 • Főzzetek közösen: Ha bevonod a gyerekeket a főzésbe, nagyobb valószínűséggel fognak érdeklődni az étel iránt. Egyszerű receptekkel kezdjétek, és hagyd, hogy segítsenek a konyhában. A közös főzés remek lehetőség a családi együttlétre is!
 • Változatos étkezés: Próbáljatok változatosan étkezni, és mutassátok meg a gyerekeknek, hogy milyen sokféle finom étel létezik. Ne korlátozd magad a megszokott ételekhez, te is bátran próbálj ki új recepteket.
 • Közös étkezés: A közös étkezés fontos szerepet játszik a gyerekek étkezési szokásainak kialakításában. Próbáljatok minél több hasznos időt tölteni együtt az étkezések alkalmával, legyen az étkezés telefon és képernyő mentes alkalom.
 • Dekoratív tálalás: Próbálj meg kreatív lenni az ételek tálalásával. Készítsd el az ételeket színesen és szemet gyönyörködtetően. A szép tálalás sokat számít a gyerekek számára is.
 • Beszéljetek az egészségtudatos életmódról: Egyszerű és érthető módon magyarázd el a gyerekeknek, miért fontos az egészségtudatos, kiegyensúlyozott étkezés. 

Ismered a Nestlé Etesd az Eszed programját, melynek célja a gyerekek egészségtudatos táplálkozásának támogatása? Ősszel újra indul a programunkhoz kapcsolódó Etesd az eszed kihívás, melyben a diákok játékos módon sajátíthatják el az egészségtudatos életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait, és indulhatnak a szuper nyereményekért.
Szívesen részt vennétek ti is a kihívásban vagy szeretnétek szórakoztató módon ismereteket szerezni az egészségtudatos életmódról? Kattints aloldalunkra, és ismerd meg a részleteket!

Jól jönne pár recept, amit a gyerekek is örömmel esznek?

Uzsonnatippek iskolakezdéshez

Étkezés
Neked is sokszor fejtörést okoz, mit csomagolj a gyerekeknek az iskolába, ami tápláló, egészségtudatos, és a gyerekek tényleg meg is eszik? Ezek az ötletek tetszeni fognak.
Uzsonnatippek iskolakezdéshez

Kakaós „másnapos” zabkása

Étkezés
Kakaós „másnapos” zabkása
Aminek a neve nem arra utal, amire először gondolnál. Az angolul overnight oat névre hallgató finomság lényege, hogy már előző este elkészítheted, másnap reggel pedig csak előveszed a hűtőből, és már ehetitek is.

Ne add fel, ha nem azonnal sikerül bevezetni az egészségtudatos étkezést. Az új szokások kialakítása időbe telik, de a kitartással és tippjeinkkel könnyebben megy majd.

*Forrás: Nestlé táplálékbeviteli kutatás, 2021