Ha tésztát főzöl vagy tészta receptet keresel, az általában vagy tejszínes vagy paradicsomos szósszal készül. Egy jó paradicsomos spagettinek vagy tejszínes-gombás pennének nincs is párja. Természetesen ezekkel a hagyományos szószokkal is tudsz nagyon változatosan főzni, elég, ha a többi hozzávalót változtatod annak megfelelően, hogy minek van szezonja vagy épp milyen alapanyagokat találsz otthon. A legegyszerűbb fokhagymás-paradicsomos-bazsalikomos tésztától az összetettebb, klasszikus lasagne-ig bármit elkészíthetsz úgy, hogy az a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető legyen, és ízlésednek megfelelően személyre is szabhatod a receptet.
Ha azonban nyitott vagy az újdonságokra, olvass tovább, nem fogsz csalódni. Megmutatjuk a tésztaszószok sokszínű világát, és megosztunk néhány egészségtudatos tésztaszósz tippet is.
A paradicsomos szószok varázsa
A paradicsomos szószok a tésztaszószok klasszikusai. Az érett paradicsomok frissessége és zamata már magában, pár zöldfűszerrel ízesítve is fantasztikussá tudja tenni a tésztákat. A paradicsomos szószok elkészítése viszonylag egyszerű, és a fűszerek mellett zöldségekkel, húsfélékkel vagy akár halakkal is variálhatók. De nem is feltétlenül szükséges a házi paradicsomszósz készítésével bajlódni, hiszen itt vannak nekünk a finom MAGGI üveges szószok, amiket elég felmelegíteni és ráönteni a tésztára. A Maggi Klasszikus Bolognai, Zöldfűszeres Bolognai és Arrabbiata szószokkal gyerekjáték a tészta főzés.
- Tedd a paradicsomos tésztát izgalmassá sok szezonális zöldséggel vagy akár hüvelyesekkel is. Így nem csak rosttartalmát növelheted, hanem a hüvelyeseknek köszönhetően fehérjében is gazdag lesz. Tudtad, hogy a bolognai spagettire megszólalásig hasonló finomságot tudsz készíteni, ha vöröslencsét főzöl a paradicsomszószba?
- A rost- és fehérjebevitel növeléséhez a növényi alapú Garden Gourmet termékek is ideálisak. Darált hús helyett próbáld ki a bolognait Garden Gourmet Vegán Darálttal, vagy tegyél a paradicsomos tészta tetejére húsgolyók helyett Garden Gourmet Zöldséggolyókat!
Zöldséges és vegán tésztaszószok
Ha fontos számodra az egészségtudatos étkezés, és kitekintenél a paradicsom alapú tésztaszószok világából, jó, ha tudod, hogy rengeteg, az egészségtudatos és kiegyensúlyozott étrendbe passzoló tésztaszósz létezik, akár vegetáriánus vagy vegán változatban is. Ezek a házi, zöldséges és vegán tésztaszósz receptek nemcsak finomak, hanem táplálóak is. Alapanyagtól függően gazdagok rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, és kiegészítheted őket olyan hozzávalókkal, amik a fehérjetartalomról is gondoskodnak.
Most megosztunk néhány receptet, amiket mindenképp érdemes kipróbálnod. Ezeket a szezonálisan elérhető zöldségkínálat alapján saját ízlésedre szabva számtalan új tésztaszósz variációt készíthetsz.
Kapros tökös szósz
- Egy kis tököt (kb 20 cm hosszú) tisztíts meg, vágd közepes darabokra, forrásban levő sós vízben főzd roppanósra.
- A főtt tököt vedd ki a vízből, és kevés főzőlével, valamint egy csokor kaporral turmixold sima krémmé, majd öntsd az időközben kifőtt tésztára.
- Tálaláskor szórd meg vegán sajthelyettesítővel, vagy amennyiben fogyasztasz sajtféléket, morzsolj a tetejére kecskesajtot.
Próbáld ki teljeskiőrlésű vagy hajdinatésztából, és egyél mellé friss salátát!
Bazsalikomos-diós cukkiniszósz
- 2 kisebb cukkinit tisztíts meg, vágd közepes darabokra, forrásban levő sós vízben főzd roppanósra.
- A főtt cukkinit vedd ki a vízből, és kevés főzőlével, valamint egy marék friss bazsalikommal és egy marék dióval turmixold sima krémmé, majd öntsd az időközben kifőtt tésztára.
- Tálaláskor szórd meg vegán sajthelyettesítővel, vagy amennyiben fogyasztasz sajtféléket, tálald parmezánforgácsokkal.
Növelheted a fogás fehérjetartalmát, ha kisütsz mellé egy adag Garden Gourmet Vegetáriánus Pirított Falatokat.
Vegán brokkolis szósz
- 1 fej brokkolit szedj rózsáira, forrásban levő sós vízben főzd roppanósra.
- A főtt brokkolit kevés főzőlével, 1 gerezd fokhagymával, 1 is marék mandulával és 1 ek citromlével turmixold sima krémmé, majd öntsd az időközben kifőtt tésztára.
- Parmezánforgácsokkal tálald.
Ugye ezek a receptek meggyőztek arról, hogy a tésztaszószok mennyire változatosan és egészségtudatosan elkészíthetők?
Kísérletezz bátran, váltogasd, kombináld az alapanyagokat, fűszereket, és hozd ki a kreatív tésztaételekből a maximumot!