Tippek reggeli sportoláshoz

Életmód
Otthoni edzés
Ha igazi „reggeli típus vagy”, valószínűleg könnyedén meg tudod oldani a reggeli edzést. De mit tegyen az, akinek nehezen megy a napkezdés? Egyáltalán miért jó, ha reggel sportolsz?

Rögtön az elején érdemes leszögezni, hogy nem kötelező reggel edzeni. Ha úgy érzed, hogy neked kifejezetten délután, vagy este megy jobban, és meg is tudod szervezni, hogy jusson elég időd ilyenkor a mozgásra, akkor fölösleges a reggeli sportot erőltetni.

Ezért jó, ha reggel sportolsz

Ha munka után már inkább sietnél haza, vár a család vagy a barátaiddal szerveznél programot, akkor a reggeli edzés nagyon hasznos lehet. Arról már nem is beszélve, hogy utána biztosan energikus és pozitív leszel egész nap.  

Igen, nem hangzik túl jól, hogy még egy órával korábban kelj a szükségesnél, ugyanakkor, ha megteszed:

  • lesz egy nyugodt órád, amikor csak magaddal kell foglalkoznod
  • amellett, hogy megmozgatod magad, lélekben is fel tudsz készülni a napra
  • a sporttól energikusabb leszel jó érzéssel fog eltölteni, hogy már kora reggel tettél az egészségedért
  • és még mindig előtted az egész nap, amikor már nem kell azon agyalnod, mikor tudsz a mozgásra egy kis időt szorítani.

Ezek a trükkök segítenek a könnyebb napkezdésben, hogy még a sportolásra is jusson idő:

1. Tervezd be!

A reggeli edzés ugyanolyan program, mint egy esti mozi. Ha nincs benn a naptárban, esélyes, hogy nem is fogod komolyan venni, sokkal könnyebben lebeszéled róla magad a „majd holnap” kifogással. Az edzős napokat írd be a naptárba, készülj rájuk időben és lelkileg is. Csak elkezdeni nehéz, utána már imádni fogod, hidd el!

2. Felejtsd el a szundi funkciót!

A szundi a legnagyobb csapda. Még 5 perc, még 10 perc, kipihenni már nem fogod magad, de ez az idő pont elég arra, hogy lebeszéld magad a sportról. Vegyél egy nagy levegőt, és kelj ki az ágyból, amint megszólal az ébresztő. Ne gondolkozz, csak csináld!


3. Egyszerűsítsd le a reggeli készülődést!

Ha kevesebb időt töltesz készülődéssel, több időd marad sportolni. Készítsd ki a ruhákat (az edzőruhát is) már előző este, a reggelihez és készítsd el előre, amit csak tudsz. Ugyanez vonatkozik a tízóraira, ebédre, amit a családnak csomagolsz. 

4. Természetes fény, friss levegő

Mind a kettő segít felébredni, és energiával tölt fel. Ha a nyitott ablak előtt jó nagyokat nyújtózkodsz, máris sokat segít.

5. Ne hagyd, hogy beszippantson a telefonod!

Rengeteg időt veszítesz azzal, ha reggel a közösségi médiát, vagy a híreket kezded el böngészni. Észre sem veszed, de egy egész edzésnyi időt el lehet ezzel tölteni, pedig várhatnál vele.

6. Ha nincs időd edzőterembe menni, sportolj otthon! 

Ez mindenképp praktikus, ha utána még a családot is el kell indítanod. Otthoni edzésterveinkkel otthon is tudsz edzeni, így időt takaríthatsz meg. Az otthoni edzés viszont csak akkor működik hatékonyan, ha tényleg képes vagy fél órát csak az intenzív mozgásra koncentrálni, és tényleg betartod a rendszerességet.

7. Tarts rövid, de intenzív edzéseket

Persze, ha van időd, szuper, ha akár 1 órát is rá tudsz szánni reggelente. Ha viszont nagyon ki van számítva az időd, tarts 30 perces intenzív edzéseket. Pörgesd fel magad, ne tarts hosszú szüneteket, és heti 3 rövid edzés is hatékony lesz. Főleg, ha mellette odafigyelsz arra, hogy lift helyett gyalog menj fel a lépcsőkön, vagy sétálj rendszeresen.

8. Jutalmazd meg magad! 

Még ezekkel a praktikákkal is hetekbe telhet, míg tényleg a rutinod részévé válik a rendszeres reggeli sport, és nem érzed áldozatnak, hogy emiatt át kell szervezned a reggeleket, vagy korábban kell felkelned. Úgyhogy sokat segíthet, ha a hősies kitartásért cserébe megjutalmazod magad valamivel. Mit szólnál például egy finom, kényeztető kávéhoz munka előtt?

Akár reggel, akár délután sportolsz, soha ne kezdd üres gyomorral! Edzés előtt fél órával egyél meg egy Nestlé Fitness gabonapehely-szeletet ebéd után vagy reggelire egy tál Nestlé Fitness gabonapelyhet kevés natúr joghurttal.