Ezekkel a gyakorlatokkal jól indul az újév

Életmód
Ezekkel a gyakorlatokkal jól indul az újév
Az egyik leggyakoribb újévi fogadalom az egészségtudatos életmódra váltás, ezzel együtt a rendszeres sport. Hogyan csináld úgy, hogy hosszútávon is kitartson a lelkesedés? Pár hasznos tippel, és egy szuper gyakorlatsorral segítünk.

Egy új életforma megvalósítása nem kis feladat, hiszen a régi berögződések elhagyását és teljesen új szokások kialakítását igényli. Adunk pár tippet, hogyan érdemes elkezdeni a sportos életmódot, és mi segíthet az akadályok leküzdésében.

  1. Az edzés mellett figyelj az étkezésre is! Hiába sportolsz rendszeresen, ha az étrended nem megfelelő, az eredmény is elmarad, így a lelkesedésed is csökkenni fog. És itt nem arra buzdítunk, hogy fogyókúrázz, sőt! Étkezz rendszeresen, változatosan, de közben figyelj az alapanyagok összetételére és minőségére, valamint a mértékletességre!
  2. Nem csak a sport számít mozgásnak. Iktass be rendszeres sétákat, kirándulásokat a heti programba. Ebbe nyugodtan bevonhatod a családot vagy a barátokat, könnyebben fog menni.
  3. Tervezd be a sportot! A sportolás is egy ugyanolyan program, mint a találkozók, koncertek vagy családi programok, ezért helye van a naptárban. Ha nem tervezed be, mindig lesz valami, ami elveszi tőle az időt.
  4. Tűzz ki reális célokat! A cél ne legyen túl ambíciózus, mert ha túlterheled magad, az egyrészt nem egészséges, másrészt hosszútávon nem is fenntartható, ugyanakkor ne is legyen túl könnyű, hiszen így az eredmény hiánya lesz a gond.
  5. Ha otthon edzenél, nagyon sokat segítenek az előre elkészített edzéstervek, vagy akár egy-egy előfizetéses fitness program.

Ne kezdj neki az edzésnek üres gyomorral! Ha sport előtt 1 órával megeszel egy tál Nestlé Fitness gabonapelyhet natúr joghurttal, egy adag gyümölccsel és egy pohár vízzel, ezzel biztosíthatod szervezeted számára a mozgáshoz szükséges tápanyagokat.

Otthoni edzés gumiszalaggal

A gumiszalag az egyik legszuperebb segédeszköz otthoni edzéshez. Könnyen beszerezhető, kis helyen is elfér (annyira, hogy akár utazáshoz is viheted magaddal), és a különböző ellenállású szalagokkal könnyen változtathatod az edzés nehézségét.

A bemelegítést sose csald el! Bemelegítő gyakorlatnak használd ezeket: helyben járás, nyújtózkodás magasba tartott karral, karkörzés, törzskörzés, álló helyzetben bokához hajolás, térdkörzés, álló helyzetben lábfej fenékhez húzása.

Minden gyakorlatból 10 ismétlést végezz, ahol külön dolgozik a jobb és bal láb vagy kar, ott oldalanként tizet. Ezt a 10-es sorozatot ismételt 3-szor, rövid pihenőkkel.

1. Lábemelés oldalra

Ez a gyakorlat azért is kihívást jelent, mert ha nem támaszkodsz közben, az egyensúlyodat is meg kell tartanod. Ne csüggedj, ha nem megy elsőre, légy kitartó! 
A gumiszalag legyen kicsivel a bokád fölött, a jobb lábadat emeld jobbra, ameddig bírod, majd engedd vissza alapállásba. Ha jobb lábbal végeztél a sorozattal, jöhet a bal láb.

oldalra
 
2. Lábemelés hátra

A képnek megfelelően emeld az egyik lábad hátra, majd vissza. Érzed, ahogy dolgozik a farizom?
Ha szükséges, nyugodtan kapaszkodj meg közben.

hátra

3. Guggolás szalaggal

A guggolás alapgyakorlat, ha feszes hátsóra vágysz. Feszes, egyenes derékkal, telitalpon végezd a feladatot úgy, hogy a combod vízszintesig süllyedjen le, és közben a térded ne kerüljön a lábfej vonala elé!  A gumiszalag legyen a combod közepén. Ha úgy érzed, hogy ez megerőltető a térdednek, ezt a gyakorlatot hagyd ki!

guggolás szalaggal

4. Kerek popsi guggolás nélkül

Húzd fel a szalagot a lábaid körül kicsivel a térded fölé és feküdj a hátadra. Lábaidat hajlítsd be 90 fokban. Húzd szét a lábaidat és emeld fel csípőd a talajról, majd térj vissza a kiinduló pozícióba, de ne tedd le a feneked a földre. Nehezítés 1: a szalagot kézzel szorítsd a földhöz a képen látható módon.

kerek

5. Felsőtest

Bár a kerek popsi és a feszes combok nagyon látványosak, a felsőtested edzéséről se feledkezz el! Ha ülőmunkát végzel, a hát- és hasizmaid fejlesztése nagyon fontos, és persze mondanunk sem kell, hogy az ujjatlan alól kivillanó vállad és karod milyen formában van. 

Ehhez nyújt segítséget ez a gyakorlatsor:

A formás karok diadala

Életmód
Te is jártál már úgy, hogy integetés közben ringó karod szinte külön életre kelt?
A formás karok diadala

Lelkesen belevágtál az edzésbe, és még több otthoni gyakorlatot kipróbálnál? Böngéssz korábbi edzésterveink között is!