Maxold ki a nyarat: Ezeket a programokat ne hagyjátok ki

Életmód
Maxold ki a nyarat: Ezeket a programokat ne hagyjátok ki
Ez a nyár is gyorsan elrohant, de még nem teljesen. Még van idő, hogy a nyári bakancslistáról kipipálj pár izgalmas programot. Ha pedig még új ötletekre vadászol, mutatunk pár szenzációs gyerekes programot, amit semmiképp ne hagyjatok ki!

A nyári szünet ideje alatt különösen fontos, hogy élményekben gazdag és felejthetetlen pillanatokat töltsünk a gyerekekkel. Magyarországon számos kiváló programlehetőség áll rendelkezésre, amelyek garantáltan felejthetetlenné teszik a nyarat. Sokszor pedig nem is kell elutaznotok ahhoz, hogy izgalmas programokban legyen részetek. 
Toljátok meg a nyár utolsó napjait, és töltekezzetek fel energiával az évkezdésre! 

Aludjatok sátorban a szabadban

Nincs is jobb érzés, mint az éjszakát a szabadban tölteni, a természet közelségét élvezve. Felnőttként nem biztos, hogy pontosan ezt gondolod, de hidd el, hogy a gyerekek imádják a sátrazást! Ráadásul nem is feltétlenül szükséges kempingbe mennetek az élményért. Állítsatok fel egy sátrat a kertben a kertben vagy ha nincs kertetek (és a nagyszülőknél, barátoknál sem megoldható), menjetek el 1-2 estére egy közeli kempingbe. A gyerekek imádni fogják a sátorozás izgalmát, és közben közelebb kerülhetnek a természethez.

Látogassatok el egy mezítlábas parkba

Egy mezítlábas park kiváló lehetőség arra, hogy átéljétek a cipő nélküli életérzést, és közben érzékszerveiteket „tornáztassátok”. Rúgjátok le a cipőt, és engedjétek, hogy a gyerekek mezítláb fedezzék fel a különböző felületeket, mint például homok, fű, kavics vagy akár víz. Ez a tapasztalat nemcsak szórakoztató, hanem segít az érzékek fejlődésében is.

A mezítlábas parkok közül a tabajdi park a legnagyobb, ahol hol 21 féle járófelületen dolgoztathatjátok meg talpizmaitokat. Tapasztaljátok meg, milyen érzés a különböző kőfelületeken, süppedős tőzegben vagy akár a patakban sétálni, próbáljátok ki, milyen kukoricacsutkán vagy fenyőtobozon járni! Szuper program az egész család számára.

Ezek a mezítlábas parkok is érdekelhetnek:

 • MezítKáli Mezítlábas park a Balatonnál
 • Kneipp pontok Balatongyörökön
 • Mezítlábas illatösvény Kaposváron
 • Békásmegyer-Ófalu Mezítlábas park
 • Csopaki Szabadidő Park Mezítlábas ösvény
 • Konda-völgyi Mezítlábas ösvény és Fogadalmi Liget
 • Bükfürdői Kneipp Park
 • Eplényi Kaland hegy- Libegő és Mezítlábas ösvény

A kirándulásokhoz a kulacs mellé ne felejts betenni a táskába pár szelet Nestlé Fitness gabonapehely-szeletet, ami nagyon jól fog jönni az aktív programok közben. Tudtad, hogy Nestlé Fitness gabonapehely-szeleteink teljes értékű zab hozzáadásával készülnek, emellett B2-, B3-, B5- és B6-vitamin-, valamint rostforrások?

Fedezzétek fel a tanösvényeket

A tanösvények kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy a természetet járva új dolgokat fedezzetek fel. A kijelölt útvonalakon haladva megismerkedhettek a környező növény- és állatvilággal, valamint érdekes információkat tudhattok meg az adott tájegységről. 

Természetjárás és kirándulás gyerekekkel mindig izgalmas és szórakoztató tevékenység. Íme tíz tipp magyarországi tanösvényekhez, amelyek kifejezetten gyerekekkel való bejárásra alkalmasak:

 1. Gellért-hegy Tanösvény és Vuk ösvény Budapest
  A nyolc állomásos Gellért-hegy Tanösvény egykétkilométeres túraútvonal a Gellért-hegy délkeleti lábától (a Szabadság híd budai hídfőjétől) indul, és a Filozófusok kertjében található Buda királyfi és Pest királykisasszony makettnél ér véget
 2. Koloska-völgyi tanösvény – Balatonfüred
  A tanösvény bejárásával a környék növény- és állatvilágáról, valamint geológiai sajátosságairól kapunk átfogó képet. Ajánlott iskolásoknak és felnőtteknek egyaránt.
 3. Baradla ösvény - Aggtelek
  A Baradla ösvény az Aggteleki Nemzeti Park legrégebbi és egyben leglátogatottabb tanösvénye, ahol a terület természeti- és kultúrtörténeti értékeivel lehet megismerkedni.
 4. Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény – Poroszló
  Poroszló mellett, a víz fölé, cölöpökre épített, 1500 méter hosszú pallórendszeren fedezhetjük fel egy kényelmes séta során a Tisza-tó természeti értékeit. Olyan, vadregényes helyekre juthatunk el, ahova sem gyalog, sem csónakkal nem tudnánk.
 5. Hortobágyi-halastavi tanösvény – Hortobágy
  A Hortobágyi-halastavak Közép-Európa legnagyobb halastórendszerét alkotják, a tanösvény pedig ezt a változatos, izgalmas területet mutatja be. 

További tippeket is olvasnál? Kattints korábbi cikkünkre!