Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Miért jó a mediterrán étrend?

Így szárítunk mi! 2. rész

Tartósítás tartósítószer nélkül - 2. rész

Így tudod könnyen tartósítani a friss szezonális zöldségeket, gyümölcsöket tartósítószer nélkül.

Szárítás

A szárítás az egyik legősibb tartósítási módszer, azon az elven működik, hogy az élelmiszerek víztartalmát csökkenti, és így megakadályozza a kártevő mikroorganizmusok szaporodását és az enzimek természetes tevékenységét.

Szárítani egész évben lehet, a sütőben alacsony hőfokon száríthatsz gyümölcsöket, gombát, paradicsomot, fűszert is. De ha már itt jön a napos, meleg idő, akkor érdemes kísérletezni a napon szárított paradicsommal!


Jégbe zárva, a fagyasztás

Fagyasztott élelmiszereket nagyon változatosan kaphatsz az üzletekben is. Házilag fagyasztani akkor érdekes, ha van ehhez extra mélyhűtő kapacitásod, vagy ha olyan félkész dolgokat teszel el, amit nem tudsz megvenni (pl.: nyáron parázson sütött padlizsánt padlizsánkrémhez, előre bekevert darált húst). A mélyhűtőbe kerülő élelmiszereknél, alapanyagoknál is jó figyelni, mennyi ideig őrzöd őket. Címkézd fel őket, időponttal, tartalommal. Így tudod majd, mióta tárolod az adott csomagot, és az sem hátrány, ha nem keverednek össze.

 

Nestlé tipp
Igaz nem a teraszodon, de szintén szárításos eljárással, tartósítószer hozzáadása nélkül készülnek a Maggi új krémlevesei és alapjai. Ha gyorsan akarsz előrukkolni meleg vacsorával, próbáld ki őket!