Így szárítunk mi! 3. rész
Sorozatunk harmadik részében megmutatjuk többek között, mire jó a karfiolpor.
Póré, ha szárad
Hántsd le a külső rétegét, vágd le a két végét és mosd meg alaposan. Miután vékonyan felkarikáztad fektesd sütőpapírral bélelt tálcára. 1-1,5 napig szárítsd meleg, szellős helyen. Napra ne tedd, mert megbarnul, és keserű lehet. Akkor igazán száraz, ha szét tudod könnyen morzsolni. Légmentesen záródó dobozban tárold!
Egy kiló frissből kb. 8-10 dkg szárítottra számíthatsz.
Mindenféle levesbe kitűnő ízesítő. Készíthetsz belőle mártást, feldobja a töltelékeket, gyakorlatilag bármibe teheted, amibe hagymát tennél.
Karfiolpor haladóknak
Mosd meg alaposan. Legalább negyed órára áztasd hideg, sós vízbe, hogy a bogarak biztos elmeneküljenek. Szedd szét kisebb rózsákra. Levegős, meleg helyen szárítsd 1-2 napig. Akkor vagy kész, ha a színe csont fehér, és könnyen törik. (van olyan iskola is ahol a karfiolt előfőzik 5-8 percig szárítás előtt, de ezt kihagyhatod.) Karfiolt mirelit formában is kapsz szezonon kívül, így azt javasoljuk, ha már megszárítottad, akkor őröld is meg kávédarálóban (mozsárban), mert por alakjában hasznosabb lesz.
Egy kiló frissből kb. 25-30 dkg szárított lesz.
Pillanatok alatt karfiol krémlevest készíthetsz vele egy zöldség alaplé és némi tejföl segítségével. Remek zöldségpürékhez, zöldséges mártásokhoz, de elvetemültebbek kipróbálhatják zöldségturmixba is.
Tudtad, hogy a Maggi új krémlevesei is ezzel az ősi tartósítási módszerrel készülnek tartósítószer hozzáadása nélkül?