Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Ha már majdnem üres a hűtő

Tervezd meg a heti menüt!

Érdekességek a teáról

Most az igazi a meleg tea! Átmelenget és felfrissít.

Hazánkban a téli időszak a meleg teák szezonja. Az egészséges táplálkozás része a megfelelő folyadékpótlás, amit téli hidegben kifejezetten kellemes jó meleg teával tenni. Nézzük mit és hogyan iszunk, ha teázunk!
 

  1. A tea a víz után a második legtöbbet fogyasztott ital a világon. 
  2. A teának két fajtacsoportja van: a kis levelű, amely bírja a hideget, s matt, sötétzöld levelei száz évig is szüretelhetők, míg a nagy levelű a trópusi éghajlatot kedveli, s fényes, világoszöld levelei akár negyven évig szedhetők.
  3. Több mint háromezerféle tea létezik, amelyek között alapvetően a feldolgozás módjában van különbség. A tealevél polifenol-tartalmának oxidációs állapota alapján hatféle tea különíthető el: a fehér tea, a zöld tea, az Oolong tea, a fekete tea, továbbá létezik illatosított tea és préselt tea is.
  4. Világviszonylatban még mindig a fekete tea a legjelentősebb, ugyanis a teljes teafogyasztás négyötödét teszi ki. A fekete teák hazánkban napjainkra elvesztették piacvezető pozíciójukat, nálunk a valódi gyümölcsteák a legkedveltebb teafélék, de a zöld teák és a gyógyteák iránt is nő a kereslet.
  5. Az EFSA kutatása szerint 220ml fekete teában 50mg koffein van, a koffeinmentesített tea (25 mg/l) esetében is számolni kell némi koffeintartalommal. A gyógyteákhoz és a valódi gyümölcsteákhoz hasonlóan a dél-afrikai rooibos tea is koffeinmentes, viszont a dél-amerikai maté teában van koffein. 
  6. A tea készítéséhez frissen forralt, lágy víz ajánlott. A vízforralóban maradt vizet ne forraljuk újra! Az előzőleg forró vízzel átöblített és így felmelegített teáskannába fejenként egy teáskanálnyi teafű (2 gramm) kerül, de van, ahol egy extra adag „jár a teáskannának” is. 
  7. A teafű forrázása a teafajtának megfelelő hőmérsékletű és mennyiségű vízzel a megadott ideig történik, míg tényleges főzésről csak néhány gyógyteánál van szó. 
  8. A teát nem érdemes a javasoltnál hosszabb ideig áztatni, mert egyrészt a koffein viszonylag gyorsan kioldódik, másrészt így nagyobb mennyiségben lesznek jelen cseranyagok és egyéb keserű ízanyagok, amelyek rontják a tea élvezeti értékét. Ráadásul a csersav megköti a koffeint, így annak a hatása késleltetett lesz. Aki erősebb teát szeretne, az a teafű mennyiségét növelje. 
  9. Ideális esetben a tea hőmérséklete fogyasztáskor 60-65 °C. A teák ízesítésével kapcsolatban jó tudni, hogy a citromlé megvédi a tea polifenoljait az oxidálódástól, aki pedig tejjel inná a fekete teát, az a teát öntse a tejbe. A tej fehérjéi megkötik a csersavat, így csökkenthető a kesernyés íz. 


Az értékes gondolatokat köszönjük szakmai partnerünk, az MDOSZ kollégájának, Koszonits Rita dietetikusnak, és az Új Diéta szerkesztőségének!