Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró

Cukrok, és szerepük

Amit tudni érdemes a laktóz intoleranciáról 2.rész

A tej értékes, sokoldalúan felhasználható táplálék. De mi a helyzet, ha a tej fogyasztása panaszt okoz? Laktóz intolerancia vagy tejfehérje allergia?

Tejfehérje allergia


Nagyon nem mindegy, hogy laktóz intoleranciáról vagy tejfehérje allergiáról beszélünk! Mit kell tudni az étrendről az utóbbi esetében?
Tejfehérje-allergia esetén a tejfehérjét tartalmazó ételeket teljesen ki kell hagyni az étrendből. Így nem fogyasztható az emlősállatok (szarvasmarha, kecske, juh, bivaly, kanca, szamár) teje, az ezekből előállított tejtermékek, az ezek felhasználásával készült élelmiszerek, valamint a tejfehérjét tartalmazó termékek, illetve a marha- és borjúhús sem.

 

A megfelelő tápanyag-ellátottság biztosításához, dietetikus szakember segítségével összeállított tejfehérjementes-étrend mellett is szükséges az orvos által meghatározott kalcium- és D-vitamin-kiegészítés.

 

A tej helyettesítésére gyermekkorban teljesen hidrolizált tápszer vagy aminosav alapú tápszer adható. A későbbiek során ételkészítésnél a tejet helyettesíthetik kalciummal dúsított ún. „növényi tejek”, pl. szója-, mandula-, kókusz-, rizs-, zabital ; a tejfölt és a tejszínt  zab-, kókusz- és szójatejszín; a  joghurtot kókuszjoghurt; a túrót és sajtot szójatúró (másnéven tofu). A nagyobb kalciumtartalmú egyéb nyersanyagok – pl. olajos magvak (dió, mandula, mogyoró, mák stb.), szárazhüvelyesek (szója, bab, lencse, borsó) halak, zöldségfélék (kelkáposzta, brokkoli, stb.) étrendbe iktatása szintén hozzájárulnak a megfelelő táplálkozás kialakításához.


Az értékes gondolatokat köszönjük szakmai partnerünknek, a Magyar Dietetikusok Országos szövetségének!