Zab, zab, zab

Jeges hűsítők granolával

Zabos reggelek és nappalok

Sokan nem is tudják, mennyire jót tesz egészségünknek a rendszeres zabfogyasztás. Az egyik legegyszerűbben és legváltozatosabban elkészíthető „zabos” fogás a zabkása. Próbáld ki édes és sós kedvenceinket!

Rendszerint natúr vagy gyümölccsel ízesített reggeli változatait készítjük, pedig a nap bármely étkezésére főzhetünk zabkását attól függően, hogy sósan vagy édesen, zöldséggel, gyümölccsel vagy sajttal kombináljuk.
 

A zab, béta-glükán rostban gazdag élelmiszer. Fogyasztásával csökkenthetjük a vér koleszterinszintjét, de jótékony hatással van emésztésünkre is, könnyen beilleszthető az egészséges étrendbe.

 

Almás, sajtos, rozmaringos zabkása recept

Igazi különlegesség ez a sós, fűszeres zabkása, amit az alma édes-fanyar íze bolondít meg.

Hozzávalók (2 személyre)

2 ek vaj
1 bögre zabpehely (2dl)
2 bögre víz
2 alma falatnyi kockákra vágva
só, bors, rozmaring ízlés szerint
5 dkg reszelt sajt – érdemes közepesen kemény, jellegzetes, de nem túl intenzív ízű sajtot választani, mint a gruyere vagy a Pannónia)

  1. Lábasban, közepes lángon, a meleg vajon „ijeszd meg” az alma kockákat, majd öntsd hozzá a zabpelyhet, és folyamatos keverés mellett pirítsd együtt 2 percig.
  2. Nem szabad, hogy megégjen, úgyhogy ha elfogy a vaj alóla, pótold. 2 perc után öntsd hozzá a vizet, és egy csipet sót, és lassú tűzön addig főzd, míg a zabpehely beszívja a folyadékot, puha, kicsit ragacsos, tejberizs állagú lesz.
  3. Ha kész, add hozzá a reszelt sajtot és a rozmaringot, sózd, borsozd.

 

Sült zabkása gyümölccsel recept

Ez a hagyományos gyümölcsös zabkása „ünnepi” változata. Azért ünnepi, mert egy kicsit tovább tart elkészíteni.

Hozzávalók (2 személyre)

1 bögre zabpehely (2dl)
1 bögre víz
1 bögre tej
csipet só
1 ek vaj
méz vagy juharszirup ízlés szerint
1 tk cukor
1 kk fahéj
gyümölcs ízlés szerint

  1. Lábasban a zabpelyhet a víz és tej keverékében egy csipet sóval lassú tűzön addig főzd, míg a zabpehely beszívja a folyadékot, puha, kicsit ragacsos, tejberizs állagú lesz. Közben add hozzá a fahéjat és a cukrot.
  2. Amikor elkészült, öntsd ki egy nagyobb edénybe, ahol kb. 3 cm vastagon szét tud terülni. Itt hűtsd addig, amíg szépen összeáll. Ekkor már úgy tudod szeletelni, hogy egy lapos szedőlapáton a szeletek egyben maradnak.
  3. Egy serpenyőben melegíts vajat, és pirítsd meg rajta a zabkása szelet mindkét oldalát.
  4. Kevés mézet vagy juharszirupot csorgass rá, friss gyümölccsel tálald.

 

Nestlé tippünk
Ha csak egy gyors uzsonnára vagy könnyű vacsorára vágysz, akkor a Nestlé Cheerios Oats gabonapelyhek amellett, hogy teljes kiőrlésű zabot tartalmaznak, könnyen beilleszthetők az egészséges étrendbe is.