Vendégváró falatok

Vendég jön ebédre, vacsorára? Vendégváró sajtos apróságokkal már az étkezés előtt elkápráztathatod őket.

Nem kell ahhoz alkalom, hogy az ismerősök átugorjanak vacsorára. Ha nem akarsz nagy feneket keríteni a dolognak, csak gyors kínáló falattal készülnél, ezeket a recepteket érdemes kipróbálnod.
Egyébként vendégek nélkül, vacsora ötletnek is használhatók.

 

Spenótos kosárka

Hozzávalók
1 csomag leveles tészta
1 kis doboz főzőtejszín
1 csomag leveles mirelit spenót 
1 gerezd fokhagyma
2 ek olaj
10 dkg sajt lereszelve
só, bors, szerecsendió ízlés szerint
1 tk vaj

  1. Kevés olajon fonnyaszd meg a zúzott fokhagymát, majd futtasd meg rajta a leveles spenótot.
  2. Amikor a spenót leve elfőtt, add hozzá a tejszínt, sózd, borsozd, fűszerezd egy kevés szerecsendióval.
  3. Kivajazott muffin formákba tedd a leveles tésztát, majd öntsd bele a spenótos szószt. Végül a tetejét szórd meg reszelt sajttal.
  4. 200 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára (kb. 20 perc)
     
Ha nem szeretnél kis muffin formákkal bajlódni, egy nagyobb tortaformában is készítheted.
A zöldséget pedig természetesen változtathatod. Brokkolival, cukkinivel, sőt sütőtökkel is nagyon finom!

 

Sajtos roló recept

Sokak nagy kedvence a cukrászdákból is jól ismert hagyományos sajtos roló, amelyet egy kis könnyítéssel otthon is elkészíthetsz. 
 
Hozzávalók

1 csomag készen kapható (lehetőleg már előre kinyújtott) leveles tészta
3 evőkanál sima liszt
3 tojás sárgája (+ 1 tojás sárgája a sütemény megkenéséhez) 
25 dkg reszelt sajt 
5 dkg natúr krémsajt
3 dl tej
15 dkg vaj vagy margarin
 

  1. A kinyújtott leveles tésztát vágd kb. 10x3 cm-es csíkokra, kend meg tojással, tekerj belőle hengert. 
  2. A kerek oldalára állítva, 200 fokra előmelegített sütőben süsd meg (kb. 10 perc).  
  3. Amíg a tészta sül, keverd ki a tölteléket. Ehhez a tojás sárgákat, a lisztet, a krémsajtot, 10 dkg reszelt sajtot valamint a tejet keverd össze, és lassú tűzön főzd össze. Ha jól besűrűsödött, vedd le a tűzről, és hagyd hűlni. 
  4. A vajat keverd össze 10 dkg reszelt sajttal, majd add a kihűlt sajtos krémhez. 
  5. A kész krémet töltsd a rolókba, a széleit mártsd a maradék reszelt sajtba. 

 

Cukkini tekercsek

Hozzávalók
1 cukkini
15 dkg cottage cheese (szemcsés friss krémsajt féleség)
fél fej lilahagyma vagy 2-3 szál újhagyma apróra vágva
1 kápia paprika apróra vágva
fél csokor petrezselyem felaprítva
pár csepp citromlé
só, bors ízlés szerint
 

  1. Az alaposan megtisztított cukkinit uborkagyaluval vágd hosszában vékony csíkokra. 
  2. Keverd a cottage cheese-be a felaprított zöldségeket és a petrezselymet és egy pár csepp citromlevet. Enyhén sózd, borsozd.
  3. A cukkini csíkokat vékonyan kend meg a masszával, majd szorosan tekerd fel.
     
Könnyű harapnivalónak vagy húsok mellé köretnek is kiváló. 
A cukkini szeleteket töltés előtt forró száraz serpenyőben egy picit átmelegítheted (fél perc elég nekik), így puhábbak lesznek. 
A töltelékbe pirított magokat is tehetsz. Dióval szuper finom.