Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Kiegyensúlyozott táplálkozás? Így csináld!

5 tuti tipp, hogy ne szomjazz meg!

Tippek a megfelelő hidratáltságért

Gondoltál már arra, hogy szervezeted hidratáltságát nemcsak az elfogyasztott folyadék, hanem a szilárd élelmiszerek víztartalma is befolyásolja? Tippjeink segítségével a folyadékpótlás gyerekjáték lesz.

Nézzünk néhány ötletet, ami előmozdíthatja az egyenletes folyadékbevitelt (zárójelben feltüntetve az élelmiszerek jellemző víztartalma):

Kezdd a napot egy pohár innivalóval!

Jó választás lehet például 2-3 dl tej, tejeskávé, kakaó, tea, de akár egy gyümölcsös tejturmix is. Az emellé fogyasztott élelmiszerek, víztartalmuk révén – pl. margarinos rozskenyér (kb. 30 %), sovány baromfi felvágott (kb. 60%), zöldpaprika (kb. 90%) – a reggeli vízfelvételbe szintén beleszámítanak.

Alapozd meg a hidratálást a legjobb szomjoltóval!

Tarts az asztalodon legalább 1 liter ásványvizet, vagy más energiamentes folyadékot, amiből rendszeresen fogyaszthatsz a nap folyamán. Ha figyelsz arra, hogy gyakran igyál – étkezések során és étkezések között is –, akkor a munkaidő vagy a tanórák végére kiürül a palack.

Tízóraira és uzsonnára egyél gyümölcsöt!

A friss gyümölcsök nagy (kb. 90%) víztartalmú nyersanyagok. Egy 15 dkg-os alma elfogyasztása például több mint 1dl vízbevitelt jelent.

Ebédre válassz folyadékban gazdag fogásokat!

A leves (80-95%) mellett a párolt zöldség és a főzelék is bővelkedik vízben, de a húsok (kb. 40-65%) vagy halak (kb. 65-80%) fogyasztása révén is vizet juttatunk szervezetünkbe. Nem meglepő, hogy a főtt rizs (kb. 65-70%) vagy tészta (kb. 75-85%) víztartalma szintén számottevő, ha arra gondolunk, hogy elkészítésük során mennyi vizet szívnak magukba. 

Délután töltődj fel egy csésze tea mellett!

Néhány percnyi pihenőt beiktatva, a munka és a tanulás egyaránt könnyebben folytatódik.

Napi energiafelvételed 10%-át ne haladja meg a hozzáadott cukorból származó táplálékbevitel. Üdítőitaloknál a termék címkéje alapján tájékozódj a tápanyagértékekről, és annak függvényében mérlegeld a fogyasztást.

 

Az értékes gondolatokat köszönjük szakmai partnerünk, az MDOSZ kollégájának, Szász-Győző Zsuzsannának!