Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró

Tedd félre kicsit a fehér lisztet! 1. rész

Rántsuk le a leplet a nátrium-glutamátról!

A nátrium-glutamátot gyakran összefüggésbe hozzák különböző tünetekkel. Ismerd meg a tudomány álláspontját erről az adalékanyagról!

A nátrium-glutamát (E621) az élelmiszeripari termékekben legelterjedtebbnek számító ízfokozó anyag, amelynek kis mennyisége az adott étel jellegzetes ízét felerősíti.

Tudtad, hogy a glutaminsav a tejtermékekben, a húsokban, halakban, zöldségekben, stb. természetes formában is előforduló aminosav?  

Alaptalan gyanú 

Sokáig kapcsolatot véltek felfedezni az ún. „kínai étterem szindróma” – az ázsiai ételek fogyasztását követő hányinger, verejtékezés, mellkasi szorító érzés, allergiaszerű panaszok – megjelenése és az ízfokozó között. 

A kutatási eredmények azonban nem igazoltak összefüggést a nátrium-glutamáttal a fenti tünetekre vonatkozóan, így azokat – az arra érzékenyeknél – valószínűleg más hozzávalók fogyasztása okozhatta  (pl. rák, mogyoró, különböző fűszerek).

 

A nátrium-glutamát segíthet javítani (pl. időskorban) a csökkent étvággyal járó állapotokat.

 

Az értékes gondolatokat köszönjük szakmai partnerünk, az MDOSZ kollégájának, Szász-Győző Zsuzsannának!