Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Hamis a baba, avagy kedvenc Wellingtonjaink

Paradicsomos húsgombóc olasz módra - Receptek a nagyvilágból

Pörköltre fel!

Ha nyár, akkor elő a bográcsot, készülhet a szuper pörkölt. Hívjatok vendégeket, mert ebből keveset nem érdemes főzni!

Ha már a nyári vendégeskedős grillpartikról annyit írtunk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a nyári bográcsos vendégség mellett sem. Adja magát, hogy egy jó nagy adag pörkölt készüljön, a háziasszonyok örömére a tűzrakás, pörkölt kevergetés igazi férfias móka, így csak az előkészületek maradnak rájuk wink.  

Jöjjön hát egy ütős marhapörkölt recept! A pörkölt mellé főtt krumpli vagy tarhonya dukál. Még szerencse, hogyha mértékkel fogyasztod, nyugodtan beillesztheted a kiegyensúlyozott étrendbe. Azért ne felejtkezzetek meg a jó nagy adag zöldségköretről, vagy nagyon jól illik hozzá egy kis kovászos uborka is!


Gombás marhapörkölt bográcsban

Hozzávalók
2 kg marhalábszár
1/2 kg vöröshagyma
1/2 kg gomba vegyesen (csiperke, laska)
2 dl száraz vörösbor
3 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
2 paprika
1 dl olaj
1,5 ek pirospaprika
2 babérlevél
só, bors ízlés szerint (érdemes kóstolni közben)
 

  1. Készítsd elő a hozzávalókat, szeleteld kockára a húst (hártyázd le alaposan), vágd apróra a hagymát, a paradicsomot, a paprikát.
  2. Miközben készülnek a hozzávalók, már loboghat a tűz. Akkor tegyétek fel a bográcsot, amikor már sok a parázs, és nem magas lánggal ég. 
  3. A bográcsban először melegítsd meg az olajat, add hozzá a hagymát, és kevergetve párold üvegesre.
  4. Ha kész a hagyma, jöhet rá a hús. Addig párold, míg kifehéredik és levet enged. Ekkor vedd le a tűzről, add hozzá a paprikát, sózd, borsozd, de csak kicsit. A sóval bánj csínján!
  5. Ezután mehet vissza a tűzre, tedd bele az összetört fokhagymát, a babérleveleket, a paprikát és a paradicsomot. Hagyd egyet rottyanni a zöldségeket, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst.
  6. 2 órán át főzzétek fedő alatt, időnként kevergetve, pótold az elfőtt vizet. Figyeljetek oda, hogy a láng ne érje a bogrács alját, mert akkor leéghet a pörkölt.
  7. 2 óra után tedd bele a csíkokra szeletelt gombát, és főzzétek további 1 órán át. Ekkor öntsétek hozzá a vörösbort.  Innentől jön még fél óra a kóstolással, az után fűszerezéssel, ha még sótlan, vagy ha csípősebb pörköltet szeretnétek.
  8. A hús, ha fiatal volt a marha 3,5 óra után már puha lesz, de ha idősebb marha húsából készítitek, akkor érdemes akár 4 órát is főzni. Ezalatt sűrűsödik még sokat a szaftja! 
Nestlé tippünk
Ha biztosra akarsz menni, és intenzív pörkölt ízre vágysz, használj a bográcsos pörkölthöz is MAGGI Pörköltszaftkockát. A megadott mennyiséghez 2-3 kockával számolj, így a főzés végén az ízlésed szerint sózhatod, és tehetsz hozzá borsot vagy csípős paprikát.