Variációk csemegekukoricára

Hogyan főzz kukoricát?

Így használd a spárgát

Szívesen kipróbálnád, de nem tudod, mihez kezdj vele? Kipróbáltad, de nem sikerült úgy, ahogy tervezted? Tippek a spárga tisztításához és felhasználásához, és persze spárga receptek is következnek.

Tavasszal ellepik a piacot és a boltokat a gyönyörű spárga csokrok. Szinte hívogatnak, hogy vedd meg őket, sokan azonban mégsem teszik. Ennek általában egy nagyon egyszerű oka van: nem tudják, hogyan kell elkészíteni.

A spárga az egészséges étrendbe nagyon könnyen beilleszthető alapanyag. Kalóriaszegény, ugyanakkor magas a rosttartalma. Tartalmaz többek között folsavat, kalciumot, vasat, káliumot, béta karotint, C, B1, B2, és B6 vitamint.  
 

Fontos a minőség

Akár a zöld, akár a fehér spárga mellett döntesz, fontos, hogy csak friss, jó minőségű zöldséget vegyél, különben rágós, fás lesz az étel. Akkor jó a spárga, ha fényes, lédús, roppanós. A fénytelen, kókadt, száraz darabok nem használhatók. 

Ha nem készíted el azonnal, érdemes egy pohár vízbe állítani őket. Három napon belül tanácsos azonban így is feldolgozni. 
 

A spárga tisztítása

 

  1. A spárga hegyében nagyon könnyen megragad a föld, ezért jó alaposan meg kell tisztítani, különös tekintettel erre a területre. Érdemes akár beáztatni egy kicsit, majd szűrő fölött folyó víznél alaposan megmosni. 
  2. Mosás után a spárga szárának alját el kell távolítani, majd a fehér spárgát meg is kell hámozni. A szár aljának eltávolítása roppant egyszerű: hajlítsd meg a szárat addig, míg a fás rész magától eltörik. A letört aljat kidobhatod, a szárral és a tollszerű véggel fogsz dolgozni.
  3. A zöld spárgát nem szükséges meghámozni, a fehér szárát (a fej kivételével) azonban késsel, vagy krumpli hámozóval hámozd meg. 
  4. Attól függően, hogy mit készítesz belőle, feldarabolhatod, vagy hagyhatod egészben.

 
Roppanós, főtt spárga

Húsok, halak mellé főétkezéshez pedig kitűnő köret. Percek alatt kész, egészséges és finom.
 
A tisztítás követően az egészben hagyott spárgákat tedd forrásban levő vízbe, és főzd, amíg megpuhulnak, de még roppanósak. Zöld spárgánál ez kb. 5 – 7 perc, fehér spárgánál kb. 10 perc. Amikor megfelelő állagúra puhult, öntsd le róla a forró vizet, és engedj rá hideg vizet. Így akadályozhatod meg, hogy a spárga a hő hatására túlpuhuljon. A hideg vizet egy pár másodperc után öntsd le, majd tedd a spárgát egy nagy tálra. Ízlés szerint sózd, vagy szórd meg egy kevés reszelt parmezánnal. Fokhagymás natúr joghurttal meglocsolva is nagyon finom.
 

Nestlé tippünk
Ez a legegyszerűbb spárga recept kiváló akkor is, ha egy könnyű vacsorára, vagy éppen egy kis rágcsálnivalóra vágysz. Készíts hozzá sajtmártást MAGGI Sajtszósz alapból, és máris kész a zöldség mártogatós.


Spárgakrémleves recept

Hozzávalók
1 fej vöröshagyma
70 dkg zöldspárga
2 szem burgonya
8 dl víz
1 MAGGI Zöldségleveskocka
1,5 dl főzőtejszín
3 ek olívaolaj vagy vaj
só, bors, szerecsendió ízlés szerint

  1.  A spárgákat tisztítás után aprítsd 2-3 cm-es darabokra. 
  2. Az apróra vágott hagymát olajon vagy vajon dinszteld meg, öntsd rá a spárgákat és a krumplit, és az egészet öntsd fel 8 dl forró vízzel. 
  3. Dobd a vízbe a MAGGI leveskockát, és addig főzd, míg a spárga megpuhul. Botmixerrel turmixszold pépesre, majd keverd bele a főzőtejszínt, ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval ízesítd.
     
Egy kevés citromlével is ízesítheted, miután levetted a tűzről, remekül kiemeli az ízeket. 
Tálaláshoz szórj a tetejére pirított szezámmagot, vagy 1-2 egészben hagyott spárgát. Ha szeretnél még több tippet, mivel dobhatod fel a krémleveseket, kattints korábbi cikkünkre