Pörköltre fel!

Villám mexikói a sütőből - Receptek a nagyvilágból

Előre főzni jó, avagy variációk pulykára

Vagy akár csirkére is. A lényeg, hogy egy adag alapanyagot úgy tudj változatosan elkészíteni rövid idő alatt, hogy akár több napra is megoldódjon a melegétel kérdés.

Ha veszel egy nagyobb adag húst, változatos fűszerezéssel, és egy kis fantáziával, hasonló alapanyagokból egyszerre akár 3-4 különböző olyan fogást tudsz belőle készíteni, ami hűtőben napokig eláll. Így viszonylag gyorsan letudhatod szinte az egész heti főzést.

Akkor leszel hatékony, ha hasonló alapanyagokat használsz, és az alap műveletek is hasonlóak. Így az előkészületeket gyorsan letudod, utána pedig szinte egyszerre tudod elkészíteni a többféle fogást. A hozzávalók mennyisége attól függ, hogy hány adagot, és hány variációt készítesz.

 

A lenti menüsor akkor készül el gyorsan, ha egyszerre lepirítod az összes fogáshoz a húst, és egyszerre felaprítod a zöldségeket a salátához és a lecsós alaphoz.

  1.  Az almamártást és a sajtkémlevest készítsd el előre (kb. 10 perc).
  2.  Majd amíg a hús pirul, elkészül a lecsós alap is.
  3.  Utána a húst annyi részre osztod, ahány féle menüt készítesz.
  4.  Az egyiket rögtön összekeverheted a lecsóval, a másikhoz hozzáadod a curryt és a tejszínt, a harmadikhoz a tejszínt és a mustárt. A negyedik adagot félreteszed a saláta mellé.
  5.  Így egyszerre kb. 20 -25 perc alatt 4 különböző fogás elkészül, amihez már csak egy gyors köret kell. 

 

Variációk pulykára

Alap menü frissen fogyasztva: Sült pulyka krumplipürével, almaszósszal

Menü 2: Sült pulyka saláta sajtszósszal
Ehhez vágd apró darabokra a maradék sült húst, zöld salátából, paradicsomból és paprikából készíts hozzá kevert salátát, és bolondítsd meg egy gyors sajtszósszal. Ha MAGGI Sajtkrémlevesből készíted a szószt, a mártáshoz bőven elég lesz a leves 1/3-a egy kevés étkezési keményítővel kikeverve, így a maradék 2/3-ot meg tudod enni a saláta előtt levesnek.


Menü 3 : Tejszínes mustáros pulyka rizzsel
Ehhez a húst vágd ujjnyi vastag csíkokra, olajon pirítsd meg, öntsd nyakon egy kevés tejszínnel, és adj hozzá 1-2 tk mustárt. Sózd, borsozd, forrald pár percig, és kész is.


Menü 4: Keleties curry-s pulyka
Az olajon pirított pulykamell csíkokhoz adj 2 tk curryport, majd a kevés tejszínt, sót és borsot, főzd pár percig, amíg rotyog a tejszín. Tálald rizzsel, vagy kuszkusszal.


Menü 5: Lecsós pulyka
A pirított pulyka csíkok mellé készíts egy lecsós alapot. Olajon fonnyasz meg egy kis fej apróra vágott vöröshagymát, majd tegyél rá 3 felkockázott paradicsomot, és 3 feldarabolt paprikát. Adj hozzá 1 dl vizet és 1 tk Maggi Ízvarázs Piros Magyaros ételízesítőt és fedő alatt párold puhára. Ha elkészült, keverd bele a pulykahúst.
 

Bevásárlólista:
pulykamell 
vöröshagyma
saláta
paradicsom
paprika
MAGGI Sajtkrémleves
Maggi Ízvarázs Piros Magyaros ételízesítő
tejszín
mustár
currypor
fahéj
alma
citromlé
méz
só, bors
olaj
rizs vagy kuszkusz köretnek