Amit tudni érdemes a laktóz intoleranciáról 1.rész
Különleges tulajdonságainak, komplex és kiegyensúlyozott összetételének köszönhetően a tej értékes, sokoldalúan felhasználható táplálék. De mi a helyzet, ha a tej fogyasztása panaszt okoz?
Az emberiség táplálkozásában a tej és a tejtermékek fogyasztása évezredek óta meghatározó szerepet tölt be. Táplálkozás-élettani jelentőségük kapcsán a tejet és a tejtermékeket alapélelmiszereknek tekintik a világ számos pontján.
- A tej közel 90%-a víz, ezért testünk kellő hidratáltságához nagymértékben hozzájárul.
- A tejfehérjék emberi test működéséhez nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat tartalmaznak.
- A tejcukor több ásványi anyag, így például a kalcium vagy a magnézium felszívódását is segíti.
- A tejben sokféle ásványi anyag fellelhető, leginkább kiemelendő azonban a kalcium, a magnézium és a fluor.
- A tejben számtalan vitamin megtalálható, de különösen gazdag a B-vitamin-csoport tagjaiban, valamint zsírban oldódó vitaminokban, azaz A-, D-, E- és K-vitaminban.
Mi a tejcukorérzékenység?
A laktózintolerancia nem is igazán érzékenység, inkább a tejcukor emésztésének zavara. Abban az esetben, ha a laktáz enzim hiánya vagy csökkent működése áll fenn, a tejcukor bontatlanul halad tovább a bélrendszerben, és a vastagbélben lévő normál bélflórát alkotó bélbaktériumok bontják le végül rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká.
Tünetei tehát a puffadás, görcsös hasi fájdalom, bűzös szelesedés, hasmenés, vagy akár bőrpanaszok, hányiger vagy éppen szorulás. Ezek a tünetek tulajdonképpen általánosak, és nem specifikusak a betegségre.
Kiegyensúlyozott étrend laktóz intolerancia esetén
A napi kalcium szükségletünket főként tejet, tejterméket is tartalmazó, változatos étrenddel lehet fedezni. Jó hír, hogy a laktózmentes termékek ugyan olyan mértékben tartalmaznak kalciumot, mint laktózos változataik. Illetve vannak olyan tejtermékek, melyek minimális laktóz tartalommal rendelkeznek. Ezek a következők:
- Az egyéni toleranciától függően az alacsony laktóztartalmú savanyított tejtermékek fogyaszthatók kisebb-nagyobb mértékben. Ezek tejcukortartalma 20–40%-kal kevesebb, mint a tejé.
- A túró is fogyasztható, tejcukortartalma a savanyított tejtermékeknél is alacsonyabb.
- Ugyanígy a félkemény, kemény sajtok laktóztartalma is csökken az érlelési eljárások következtében, így fogyaszthatóak.
- A hosszú érlelési idejű sajtok gyakorlatilag laktózmentesek.
- A laktózmentes termékek termékválasztéka is igen széles. Ezek változatos fogyasztásával biztosítható a napi kalciumszükséglet alacsonyabb toleranciájú emberek számára is.
- A tejcukorérzékenyek többsége által tolerálható mennyiségű tejcukrot tartalmaznak azok az élelmiszeripari termékek, amelyekben összetevőként van jelen a tejcukor. Ilyenek például egyes reggeli gabonapelyhek és péksütemények így beiktatásuk az étrendbe az egyéni tolerancia függvényében lehetséges.
A laktózmentes élelmiszerek tejcukor-tartalma nem haladja meg a 0,1 g/100 g vagy a 0,1 g/100 cm3 értéket, a csökkentett laktóztartalmú termékeké pedig a 0,2 g/100g vagy 0,2 g 100 cm3 értéket.