Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

A legfinomabb karácsonyi kalács recept

Tudod, milyen isteni a frissen sült kalács illata egy hideg téli reggelen? Próbáld ki

A házi kalácsnak nincs párja, ideális reggeli az ünnepek alatt. Azt hihetnéd, hogy bonyolult az elkészítése, pedig nem! Kicsit időigényes a kelesztés miatt, de nagyon egyszerű. Érdemes kipróbálni.
 
Hozzávalók
50 dkg finomliszt
5 dkg cukor
2 tojás
1 tojássárgája
2 dl tejszín
1 dl tej
2 dkg friss élesztő
1 csipet só
1 tojás a kenéshez
2 ek Nesquik kakaó a kakaós fonathoz
 

  1. Az élesztőt meleg tejben futtasd fel így: Nagy bögrébe öntsd bele a tejet, keverj hozzá 1 tk cukrot, melegítsd meg (de ne legyen forró), és tedd bele az élesztőt. Várj, amíg az élesztő elkezd dolgozni: kemény habot képez a tej tetején, felfut.
  2. Add a többi hozzávalóhoz, és gyúrj tésztát.
  3. Takard le, és szobahőmérsékleten keleszd 30 percig.
  4. Ha megkelt a tészta, vágd ketté, az egyik felébe keverj kakaót.
  5. A kakaós és a natúr tésztát is oszd két részre, az így kapott 4 adag tésztát letakarva pihentesd még 20 percig.
  6. Enyhén lisztezett vágódeszkán a gombócokból gyúrj kb. 4 cm átmérőjű hengereket.
  7. Fond meg a kalácsot, és kend meg a tetejét egy felvert tojással. Lefedve hagyd még kelni kb. 30 percet, majd 170 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára (kb. 40 perc).

 

Igazán különlegessé teheted a kalácsot, ha megtűzdeled, vagy megszúrkálod egy pár szel dióval vagy mandulával