Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Finomságok, amikkel feldobhatod a kávédat

Te hogy iszod a kávét?

A kávéfogyasztás Magyarországon és a világban

Tudtad, hogy a kőolaj után a kávé a világkereskedelem másik legnagyobb értékben gazdát cserélő áruja? És azt, hogy Észak-Európában isszák a legtöbb kávét? Mi magyarok vajon mennyi kávét iszunk?

Bár a válság egy sor hagyományos nyugat-európai és észak-amerikai piacot súlyosan érintett, a világ kávéfogyasztása az utóbbi tíz évben jelentősen nőtt. Ennek egyik oka, hogy a kávé iránti kereslet a feltörekvő országokban és a kávétermesztő államokban fokozatosan bővül.
 

Kávéfogyasztás a világban

A legnagyobb kávéfogyasztó országok Hollandia után továbbra is az észak-európai államok: Finnország, Svédország és Dánia. Őket Németország, Szlovákia és Szerbia követi. Hazánk az 51. helyen szerepel a kávéfogyasztás listáján, ahol azt nézik, hogy hány csésze kávét iszik egy fő egy nap alatt.

Szakértők becslése szerint – ha a fogyasztás az elmúlt időszakban tapasztalt trendhez hasonlóan növekszik – a világ kávéfogyasztása 2020-ra meghaladhatja a 160 millió zsákot (1 zsák 60 kilogramm!).

 

Kávéfogyasztás Magyarországon

Magyarország fejlett kávéfogyasztó nemzetnek számít, a 15 éven felüli lakosság 70%-a rendszeres, napi kávéfogyasztó. Elsősorban reggel és ebéd után iszunk feketét. Tipikusan az őrölt-pörkölt kávét kedveljük.

 

Ha további érdekességeket szeretnél megtudni a kávéról és a kávé történetéről olvasd el sorozatunk további cikkeit.