Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Tervezd meg a heti menüt!

Így csökkentheted a zsírfogyasztást

Most kiderül, hogy szerintetek zsír-e a zsír!

Szeretnéd tudni, milyen és mennyi zsiradékot fogyasztotok Ti, kedves olvasók? Vagy azt, hogy mit gondoltok a zsírfogyasztásról? Fontos–e számotokra a mértékletes zsírfogyasztás, és ez mennyire illik a kiegyensúlyozott étrendbe? Akkor olvass tovább!

A Nestlé nagy zsírtesztjének eredményei, és Facebook játékunk válaszai alapján összegyűjtöttük olvasóink véleményét a zsírokról, zsírfogyasztásról.

A Nestlé Sóteszt-hez hasonlóan több mint 1300-an osztottátok meg velünk ismereteiteket, tapasztalataitokat, véleményeteket a zsiradékok témakörében tesztünk első 10 napja alatt. És bizony ebben a témában is érdekes eredményekről számolhatunk be.

Nagyon örülünk, hogy olvasóink 90%-a tisztában van azzal, hogy a zsírfogyasztás fontos, hiszen amellett, hogy energiaforrások, a zsiradékok vitaminok és más tápanyagok hordozói, valamint fontosak a hormon- és hőháztartásunk szempontjából is.

 

Annak ellenére, hogy szintén 90%-otok tudja, hogy a telített zsírsav bevitel növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, játékunkban a válaszadók nagy része azt írta, hogy rendszeresen használ sertés- és kacsazsírt a konyhában.

 

Emellett kiderült az is, hogy kifejezetten sokan kókuszzsírt használnak a sütéshez, azt gondolva, hogy a kókuszzsír „egészségesebb” opció, mint más zsiradékok.
Fontos azonban tisztázni, hogy a zsiradékok közül a kókuszzsír telített zsírsav tartalma a legmagasabb (92%), még a sertészsírénál is magasabb.


A teszt kitöltőinek 56%-a szerint hazánkban a zsírfogyasztás az ajánlásnak megfelelő, a szénhidrát aránya viszont jóval az ajánlott fölött van, köszönhetően a sok fehérkenyér és tésztafogyasztásnak. 

A WHO adatai alapján mi magyarok, a napi ajánlott zsírbeviteli mennyiség több mint 2,5-szeresét fogyasztjuk, ráadásul ennek nagy részét telített zsírsavak formájában, pedig az ajánlásnak megfelelően inkább a telítetlen zsírsavakat kellene előnyben részesíteni. Telített zsírsavban gazdag például a kókusz-, sertés-, kacsa- és libazsír vagy a vaj, magas a telítetlen zsírsav tartalma többek között a repce-, napraforgó, dió-, szezám-, olívaolajoknak.

A WHO adatai azt is mutatják, hogy szénhidrát fogyasztásunk a napi ajánlott mennyiségnek megfelelő, amire itt sokkal jobban oda kellene figyelni, az -ahogy ti is rámutattatok válaszaitokban- a fogyasztott szénhidrát minősége.


Tesztünk eredménye egy másik tévhitre is rávilágít, ez pedig a tápanyagcsoportok aránya a kiegyensúlyozott táplálkozásban. A WHO által javasolt arányokkal (min. 50% szénhidrát, min. 10-15% fehérje, max. 30% zsír) ellentétben olvasóink mintegy 52%-a gondolja, hogy a szénhidrát- és zsírfogyasztást kellene visszaszorítani a fehérjék javára.
Bár ez inkább a szénhidrát témakörre vonatkozik, melyről hamarosan részletesebben is olvashatsz tematikus oldalunkon, a hangsúlynak a mennyiség csökkentése helyett itt is a minőségen (pl. teljes értékű gabonák fogyasztása) kellene lennie. Ebben a kérdésben egyébként a nők tűntek a szénhidrátok „legnagyobb ellenzőinek”.


Örömmel láttuk, hogy igyekeztek tudatosan figyelni a megfelelő zsírfogyasztásra, így még ha néha be is csúszik egy-egy zsíros falat, alapvetően igyekeztek olyan konyhai technikákat alkalmazni, mint a sütőpapírban sütés vagy a párolás, melyek csak minimális zsiradék használatát igénylik.

 

És végül jöjjön pár jótanács olvasóinktól!

 

Tippek, praktikák, gondolatok olvasóinktól
 

„Amit csak lehet inkább sütőben készítek minimális zsiradékkal, legyen az sültkrumpli vagy rántott hús. Olívaolajat és napraforgó olajat használok legsűrűbben. De van itthon tökmagolaj salátákhoz, szőlőmagolaj húsok pácolására.”

„A salátákra nem majonézes, hanem joghurtos öntetet készítek, és tapadásmentes edényekben főzök minimális olajjal. Az olíva-, tökmag-, szezámolajat nagyon szeretjük!

„… leginkább olajjal főzök. Van olajspray itthon, ezzel minimálisra csökkentem a fogyasztást.”

„Sokszor agyagedényben sütök, így sokkal kevesebb zsiradék kell.”

„Sütéshez sütőzacskót és sütőpapírt használok, a felesleges zsiradékot mindig leitatom.”

„Kőbevonatú, kerámia bevonatú edényeket használok és sütőzacskót. Napraforgó olajat sütésre, főzésre, salátákra olívaolajat.”

„Ritkán készítek bő zsírban készült ételeket, inkább jó minőségű edényeket használok kevés zsiradékkal, hagyma dinszteléshez pedig pici vizet teszek az edénybe.”

Ha szeretnéd tesztelni tudásodat a kiegyensúlyozott táplálkozást érintő kérdésekben, töltsd ki legújabb Cukor tesztünket, vagy korábbi Zsír- és Sótesztünket!
Ha pedig szívesen olvasnál a témában, látogass tematikus oldalunkra, ahol rendszeresen frissülő cikkekkel várunk.
Facebook oldalunk követőjeként információt kaphatsz a legfrissebb cikkeinkről, tesztjeinkről, játékainkról.