Tények és tévhitek a rostfogyasztásról

Étkezés
Tények és tévhitek a rostfogyasztásról
Azonnali fogyás, a test teljes méregtelenítése, hasi zsír csökkenése már 8 napon belül, a világ legjobb rostkeverékei, varázslatos hatás. Ugye ismerősen csengenek?

Azt az alapigazságot, hogy az élelmi rostok fogyasztása nélkülözhetetlen és támogatja az egészségünket egyre többen ismerjük. Az igazán lényeges azonban annak a megértése, hogy az élelmi rostok milyen folyamatokon keresztül járulnak hozzá az egészségünkhöz és jóllétünkhöz. Ennek megismerése segít eligazodni a rostforrás-alapanyagok között, változatossá és rostban gazdaggá tenni étrended és megadni a választ arra, hogy egyes egészségi problémák megelőzésében vagy kezelésében mely típusú rostok a leghatékonyabbak.

Ha nem tudsz eligazodni a csodát ígérő készítmények között, segítünk tisztázni pár alapvető fontosságú kérdést az élelmi rostokkal és a rostkészítményekkel kapcsolatban.

Mi motivál abban, hogy jobban figyelj napi rostbeviteledre? 

A teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek, a zöldségek, a hüvelyesek, a gyümölcsök, a diófélék és az olajos magvak tudatos és változatos felhasználása napi étkezésed során, olyan életmódbeli döntés, amellyel sokat tehetsz a megfelelő rostbevitel érdekében. Azonban rohanó életmódod miatt, vagy mert valamely egészségügyi problémára keresel megoldást, javasolt lehet segítségül hívni egyes rostkészítményeket.

Az élelmi rostok, rostkészítmények elégségesek a sikeres és tudatos életmódváltáshoz? 

Tévhit, hogy az élelmi rostok általában véve, és minden esetben önmagukban is elégségesek az egyes egészségügyi problémák (cukorbetegség, elhízás, emésztési panaszok) megelőzésére vagy kezelésére. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a testmozgás, a stressz kerülése, a megfelelő folyadékbevitel és a szellemi és lelki megújulás mind olyan tényezők, melyek nélkül egyetlen diéta sem érhet célt.

Minél több rostot fogyasztok, annál jobb? 

A megfelelő napi rostbevitel mértéke 25-30 g. Ennél több rost bevitele nem feltétlenül befolyásolja pozitív irányban egészséged és közérzeted, ellenben puffadást, fokozott gázképződést okozhat, egyes betegségek esetén pedig kifejezetten ellenjavallott. 

Gluténmentes étrendet követőként tudok elegendő rostot fogyasztani? 

Megfelelő rostalapanyagok megválasztásával könnyen optimalizálhatod rostbeviteled gluténérzékenyként is. Tudj meg többet cikkünkből!

Minden rost egyforma? 

Bár minden emésztésnek ellenálló szénhidrátot élelmi rostnak nevezünk, szerkezetükben, élelmi (vagy egyéb) forrásuk alapján,  természetességük, viselkedésük és élettani hatásuk szerint lényeges különbségek vannak az egyes rostfajták között. Különösen az egyes rostkészítmények alkalmazása előtt érdemes a jó választás érdekében tájékozódni az adott termék összetevőjét képező rostról.

Egyszerűségben a nagyszerűség? 

Ha rostbeviteleden a változatos rostforrás-alapanyag választással szeretnél javítani, minden bizonnyal a „változatosság gyönyörködtet” lesz a jelszavad. Ha viszont rostkészítményeket, vagy egyéb rosttartalmú étrend kiegészítőket hívsz segítségül, fontos, hogy ismerd összetételüket. Érdemes mérlegelned táplálkozási szükségleteidet, és tisztában lenned a választott termék kalória, cukor-, adalékanyag tartalmával, esetleg fehérjeösszetételével is. 

Csak beveszem és már hat is? 

Ha a rostfogyasztásod növelésének fő célja az emésztésed rendbetétele, tudnod kell, hogy nem vagyunk egyformák. Van, akinek több, van, akinek kevesebb rostra van szüksége a megfelelő eredmény eléréséhez. Sok folyadék és némi  türelem kell továbbá ahhoz, hogy az emésztőrendszer hozzászokjon a megnövelt rostbevitelhez és megfelelően reagáljon rá.

Az élelmi rostok egészségre, jó közérzetre gyakorolt hatása nem csak a táplálkozásra tudatosan odafigyelőket foglalkoztató kérdés. A táplálkozástudomány hosszú évtizedek óta kutatja a rostban szegény táplálkozás és a krónikus betegségek összefüggéseit, ami során az utóbbi évek egyik legfontosabb tudományos kérdésévé vált a vastagbélben megtalálható baktériumok közösségének, a mikrobiomnak a meg- és kiismerése, továbbá a bélflórát alkotó baktériumokat tápláló ún. prebiotikus élelmi rostok és a szervezetünk állapota közötti rendkívül izgalmas kapcsolat. 

Az emésztőrendszeri betegségek táplálásterápiája egyike azoknak a területeknek, ahol a Nestlé Health Science úttörőnek számít. OptiFibre® termékünk egyedüli összetevőjének a részben hidrolizált, vízoldékony guargumi rostnak köszönhetően a világ több mint 30 országában sikerrel segít nap mint nap az emésztési problémák, így a székrekedés, a hasmenés, az irritábilis bél szindróma tüneteinek enyhítésében, illetve a napi rostbevitel támogatásában. Sokoldalú felhasználhatósága és természetes növényi eredete lehetővé teszi, hogy a napi étkezési rutin részeként járuljon hozzá az egészséges bélflóra egyensúlyához és kínáljon – nem csak tüneti megoldást – az emésztési panaszokra.

Tudj meg többet weboldalunkon: www.optifibre.hu 
OptiFibre® termékünket keresd a gyógyszertárakban és a kifli.hu-n. 
OptiFibre® speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer bélmotilitási zavarok (székrekedés, hasmenés, irritábilis bél szindróma) diétájában. 
Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Gyermekeknek 3 éves kortól adható. Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható.