A növényi alapú étrend pozitív hatásainak előmozdítása érdekében csak kellő odafigyeléssel és körültekintéssel szabad belekezdeni a vegán táplálkozásba. Az állati eredetű élelmiszereket nem szükséges teljesen kiiktatni az étrendünkből, de ezek fogyasztásának csökkentése jótékony hatással lehet egészségünkre is.
A Nestlénél folyamatosan bővítjük növényi alapú termékkínálatunkat. Ismered Garden Gourmet növényi alapú termékcsaládunkat? Garden Gourmet termékeinket azoknak fejlesztettük, akik csökkenteni szeretnék húsfogyasztásukat, de nem szeretnének lemondani a hagyományos receptek ízvilágáról. Termékcsaládunk egyszerűen elkészíthető, változatos, az egészségtudatos és kiegyensúlyozott étrendbe beépíthető növényi alapú finomságokat kínál, ami hozzájárul a napi fehérjebevitelhez.
Az alábbiakban felsorolunk néhány tippet a kezdéshez, amelyek remélhetőleg sokatok számára segítenek megalapozni egy kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag, több növényi alapú élelmiszert tartalmazó étrendet.
1. Kezdj mindent lépésről lépésre! Először egy- egy növényi alapú étkezéssel indíts, majd kijelölhetsz egy napot a héten, amikor egyáltalán nem fogyasztasz állati eredetű élelmiszereket!
2. Inspirálódj különböző receptek alapján és iktass be egy-egy új alapanyagot a mindennapjaidba, így ki tudod tapasztalni mi az, ami az ízlésednek leginkább megfelel!
3. Próbálj ki különböző alternatív húshelyettesítőket: pl. készíthetsz vagy vásárolhatsz búzafehérjéből előállított szejtánt, ami tökéletesen illik egy cézár salátába!
4. Helyettesítsd okosan az alapanyagokat és készítsd el akár a kedvenc magyaros ételedet hús nélkül:
- pörkölt - gombapörkölt, cukkinipörkölt, karfiolpörkölt
- bolognai - kezdd akár kis lépésekkel és a hús felét cseréld le vörös lencsére
- rakott étel - vöröslencsével, tofuval, csicseriborsóval
5. Iktass be növényi alapú finomságokat a kisétkezésekre, mint például a zöldségchipsek, natúr olajos magok gyümölccsel, gyümölcs- és zöldségturmixok!
6. Ha idegenkedsz az otthoni kísérletezésektől, először rendelj vegán ételt étteremből! Így garantáltan valami finomságot fogsz enni, és még támogathatod is az éttermet. Ha ízlett, megpróbálhatod otthon is elkészíteni az ételt, biztosan találsz hasonló receptet hozzá az interneten.
7. Ha szeretsz süteményeket, tortákat sütni, tojás helyett használj 1 evőkanál lenmaglisztet 3 evőkanál vízben feloldva, chiamagot vagy útifűmaghéjat, amelyek használatával hasonló eredményt érhetsz el, mint tojás hozzáadásával!
8. Néhány növényi alapú húshelyettesítő (pl. tofu) szokatlan lehet elsőre, ezért ízesítésnek használj zöldfűszereket, curryt, fokhagymát és egyéb hagymaféléket, stb., hogy ízletesebb, finomabb legyen az étel!
Ezeket a tippeket figyelembe véve könnyedén belevághatsz a többségében növényi alapú étrendbe, de figyelj oda, hogy minden tápanyag a megfelelő mértékben szerepeljen értrendedben!