Készülj rá rostokkal a nyári kalandokra!

Életmód
Készülj rá rostokkal a nyári kalandokra!
Tudtad, hogy az emberek 40%-a küzd úgynevezett utazási székrekedéssel?

A szervezet nagy melegben megnövekedett folyadékigénye, a fagyi, a lángos, a palacsinta (amiknek ki tudna ellenálni), a mozgás hiánya és az utazással, környezetváltozással járó stressz olyan emésztőrendszeri panaszokat okozhatnak a családnak, mint a székrekedés, hasmenés vagy a puffadás. Ugye ismerős?

Van azonban egy jó hírünk számodra! 

A kellemetlen emésztési panaszok kezelése az esetek nagy részében nem hashajtó készítmények, gyógyszerek alkalmazását igényli. A kellemetlen tünetek kiváltó oka a nyári hónapokban ugyanis legjellemzőbben az, hogy azok a hétköznapi szokások, amelyek mindennapjaink ritmusát adják, kicsit háttérbe szorulnak, illetve olyan helyzetekkel találkozunk, melyek több alkalmazkodást igényelnek. Éppen ezért a panaszokon kis odafigyeléssel, tudatossággal könnyen segíthetünk.

Az élelmi rostok közül az ún. vízoldékony rostok megnövelt bevitele egyszerű és kíméletes módja annak, hogy megelőzd a szorult helyzeteket és újra formában érezd magad! Ilyen vízoldékony rostban gazdag ételek például a szárított hüvelyesek, burgonya, borsó, spárga, zab, árpa, alma, banán, narancs, sárgarépa.

Hogyan segítenek a vízoldékony rostok?

A vízoldékony rostok emésztetlenül jutnak el a vastagbélbe, ahol az ott élő hasznos baktériumok (mint a lactobacillusok és a bifidobaktériumok) tápanyagául szolgálnak, segítik azok szaporodását.  
A tápanyagokkal megfelelően ellátott hasznos baktériumok vitaminokat és zsírsavakat is termelnek. 

Az így létrejött rövid láncú zsírsavak a vastagbél nyálkahártyájának fő energiaszolgáltatói, támogatják annak felépítését, ápolják a bélbolyhokat, amelyek így hatékonyabban veszik fel az ásványi anyagokat és a vitaminokat.   

A rövid láncú zsírsavak csökkentik a vastagbél pH-értékét, savas irányba befolyásolva azt, amely gátolja a bélben nem kívánatos bakteriális törzsek szaporodását. Emellett erősítik a bél gátló (védelmi) funkcióját, elősegítik a bélmozgást és szabályozzák a bélműködést, csökkentik a salakanyagok bélben való áthaladási idejét is.

Pozitív élettani tulajdonságaiknak köszönhetően a vízoldékony rostok természetes és gyengéd módon nyújtanak segítséget a nyári időszakkal együtt járó alkalmi székrekedés, hasmenés esetén, és a bélflóra „baktérium” egyensúlyának helyreállításában hosszú távon is.

Jól jönne egy kis plusz segítség?

Ha egy kis segítségre van szükséged, speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerünk, a 100% növényi eredetű, OptiFibre®  egyedüli összetevőjének a vízoldékony guargumi rostoknak köszönhetően természetes megoldás a bélmotilitási zavarok (székrekedés, hasmenés) diétájában, és segít, hogy újra egyensúlyba hozd bélflórád.  

Az OptiFibre® bármilyen hideg vagy meleg italban tökéletesen feloldható, vagy akár a lágy textúrájú, pépes ételekben is, anélkül, hogy azok ízét és állagát megváltoztatná.  
 
Keresd a gyógyszertárakban és a kifli.hu-n. Tudj meg többet a www.optifibre.hu oldalon.   
  
Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Gyermekeknek 3 éves kortól adható. Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható.

Ha úgy érzed, a fentiek mellett más is állhat a probléma hátterében, vagy huzamosabb ideig tartanak, esetleg rendszeresen visszatérnek a tünetek, mindenképp konzultálj orvosoddal!