Etesd az Eszed, avagy egészségtudatosságról gyerekeknek

Étkezés
Etesd Az Eszed
Hiánypótlónak számít a hazai iskolákban az Etesd az Eszed program digitális egészségnevelési tananyaga.

Harmadik évébe lép a Nestlé Hungária és az Okos Doboz közös egészségnevelési kezdeményezése, az Etesd az Eszed oktatóprogram. A program alapötletéről, az eddigi tapasztalatokról és a jövőbeli tervekről Szűcs Dóra, az Okos Doboz ügyvezető igazgatója mesélt. 

Mivel foglalkozik az Okos Doboz? 

Az Okos Doboz az ország egyik legismertebb és leglátogatottabb online oktatási platformja. 2013 óta egyedi grafikával rendelkező, a felhasználók igényeihez illeszkedő, játékalapú oktatási tartalmak fejlesztésével foglalkozunk. Az oldalunkon közel 17 000, a Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó grafikus feladat, 35 kognitív képességfejlesztő játék és 200 oktatóanimáció található.

Hogy indult a Nestlé Hungáriával való együttműködés? 

Az Okos Doboz tartalmak kidolgozása során mindig is azt tartottuk szem előtt, hogy a tantárgyi ismereteken túl a gyerekek szociális és kognitív képességeit is fejlesszük, amelyek elengedhetetlenek a sikeres és teljes élethez. Ennek fontos része az egészségnevelés is, ugyanakkor az egészséges életmóddal kapcsolatos ismeretek nincsenek jelen a közoktatásban, vagy csak elszórtan említik őket a természetismeret és a biológia tankönyvek.

Rázd gatyába a család étkezését!

Étkezés
A nyári felborult menetrend, a strandkaják és egyéb nyalánkságok után már te is azon gondolkozol, hogyan állítsd vissza a család étrendjét egy kiegyensúlyozottabb irányba? Mutatunk pár egyszerűen kivitelezhető tippet, amivel egyszerű lesz az egészségtudatos étrend kialakítása.
Rázd gatyába a család étkezését!

Ezen felbuzdulva dolgoztuk ki egészségnevelési tartalomcsomagunkat 2017-ben, melyet a Nestlé Hungária közreműködésével fejlesztettünk tovább és hoztuk létre az Etesd az Eszed blended oktatási programot 2021-ben. Ez a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért globális programjának része, de a tartalomfejlesztés, az iskolai programok és az online versenyek megszervezése is magyar kezdeményezés. 

Milyen eredményekről, tapasztalatokról lehet beszámolni az eddigi Etesd az Eszed kihívások kapcsán? 

A 2021-es pilot programot Bükön indítottuk el, amellyel 1200 diákot értünk el és összesen 93 ezer feladatot oldottak meg egy viszonylag hosszabb, féléves időszak alatt. Tavaly már országos méreteket öltött a kihívás, és újabb tartalmakkal bővítettük azt, így a gyerekek 51 animációval és 181 feladattal találkozhattak, és összesen 35 000 feladatot oldottak meg egy egy hónapos kihívás alatt. Összességében azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek szeretik ezt a fajta játékos, interaktív formát, de akkor lesz számukra igazán hatékony a program, ha már az órai munka során is találkoztak a tartalmakkal a tanári magyarázatok kíséretében. Mindig hangsúlyozzuk, hogy az Etesd az Eszed nemcsak egy verseny, hanem egy tananyag.

Tanuljatok játékosan, egyetek jól!

Étkezés
Azaz miért fontos, hogy a gyerekek már kiskoruktól megismerjék a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait, és hogyan tudsz ehhez tanárként vagy szülőként hozzájárulni.
Tanuljatok játékosan, egyetek jól!

Ideális esetben tehát az lenne a jó, hogy ha egy-egy osztályfőnöki, természetismeret vagy biológia órán a tanárok az osztályukkal közösen megnéznék az animációkat, és az így megszerzett tudásra alapozva a gyerekek megoldanák otthon a feladatokat. 

Hogyan segíthet a digitalizáció a tanulásban? 

Az Okos Doboz előnye, hogy a feladatok megoldásához csupán egy számítógépre vagy egy okostelefonra van szükség. Az okostelefon manapság sok gyerek zsebében ott lapul, és ha nyitottak a pedagógusok a digitális megoldásokra, akár az órai feladatmegoldáshoz is segítségül hívhatják az eszközöket. Tapasztalataink szerint a gyerekeket is lelkesítik az ilyen megoldások, hiszen ők a digitális világban nőttek fel, az interaktív játékok pedig élvezetes színt visznek a tanulásba. Igazából arra kell a mai gyerekeket megtanítani, hogy ezekkel az eszközökkel és tartalmakkal hogyan tudnak bizonyos szituációkat, problémákat megoldani, hogyan tudják a különböző kognitív képességeiket fejleszteni, és hogyan tudnak új típusú tanulásmódszertani ismereteket elsajátítani, amelyek majd később a munkaerőpiacon is segítséget nyújtanak. 

Mik az idei tervek? 

2023-ban ismét meghirdetjük a Kihívás 2023 online versenyt Nestlével közösen, és ezúttal szeretnénk fokozni a személyes jelenlétünket az iskolákban, hogy ezzel is ösztönözzük a tanárok, gyerekek bevonódását. Ennek érdekében elindítottuk az Etesd az Eszed Bázisiskola programot, kijelöltünk 18 iskolát az ország különböző pontjain, ahol ősszel még több tanári segédanyaggal, továbbképzéssel, aktivitással és játékos feladattal készülünk. A Kihívás 2023 online verseny minden iskola és diák számára nyitott akár a határon túlról is, és bárki versenybe szállhat a legaktívabb iskoláknak, tanulóknak és tanárnak járó nyereményekért.

 

Etesd az Eszed banner