Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

5 tipp gyerekes nagybevásárláshoz

A világért se hagyjátok ki a reggelit!

Mibe vonhatjuk be őket?

Kedvet kaptál, hogy bevond a gyerekeket a konyhai teendőkbe, hogy együtt süssetek, főzzetek? De nem tudod, milyen feladatot adj nekik, mivel érdemes kezdeni?

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk olyan kisebb-nagyobb konyhai feladatokat, melyekbe könnyen bevonhatod a gyerekeket. Bármelyikre adódik is alkalom, biztos tanulságos lesz, és egyben kitűnő mulatság.

 

  • Bízd rájuk a gyümölcsök, zöldségek megmosását. A mosogatóban nagyobb árvíz nélkül tudnak pancsolni, közben végigtapogathatják, alaposan megismerhetik ezeket az élelmiszereket. 
Már a vásárláskor lehetőség van arra is, hogy a tudatos táplálkozás részeként beszélgessetek az alapanyagokról, kiszerelések méretéről, az adagokról, a csomagolás jelentőségéről, a környezettudatos bevásárlásról!
A MAGGI instant termékeivel és üveges szószaival a gyerekek is könnyedén boldogulnak, hiszen egyszerűen kikeverhető belőlük egy finom krémleves vagy szósz.

Tudtad, hogy a szárításos és hőkezeléses technológiának köszönhetően a MAGGI termékek tartósítószer hozzáadása nélkül készülnek?
Emellett A 2013 végén kezdődött fejlesztéseknek köszönhetően a MAGGI fix alapok átlagosan több mint 39,5%-kal, a MAGGI kockák sótartalma 11%-kal, míg a főzős leveseink sótartalma átlagosan 4%-kal csökkent.
  • Minden nagyon izgalmas, ami mozog, forog. Próbálják ki salátamosáshoz a salátamosó tálat, a forgó belsőrésszel. Teljesen veszélytelen, nagyon látványos, és még az is lehet, hogy kedvet csinál a saláta kóstoláshoz.
  • Keverjenek, kavarjanak! Jöhet a fakanál és a habverő. Bármilyen állagú kevernivalót adhatunk nekik, a hígabbakat azonban jóval nagyobb edényben, mint amit te használsz. Adj oda nyugodtan masszívabb tésztákat is fakanállal, nem baj, ha kicsit erősnek kell lenni.
  • Sok zöldség előkészítése nem áll meg az alapos mosásnál. Pirgáljanak a srácok borsót, kanalazzák ki a sütőtök magjait, magozzanak meggyet (kötényben!), bontsák rózsáira a karfiolt, brokkolit. A szárazhüvelyeseket is válogathatják, vagy megnézhetik, van-e sérült, puha a gyümölcsök között.
  • Mérjetek együtt! A legszuperebb matek óra kimérni 8 kanál lisztet, 3 deci tejet, vagy összeszámolni a hagymákat, almákat, tojásokat. Használj mérleget, mércés poharat, beszéljétek meg, mit jelent a receptben a csapott kanál, és egyáltalán hányféle kanál is van. A bögrés receptek pedig az összeadás lelkes támogatói.
  • Tanuljanak meg tojást feltörni. Lehet az elején egy-két áldozat, vagy soron kívüli felmosás, de ez egy igazi koncentrálós feladat. Ha nagyobbak már, gyakorolják a sárgája, fehérje szétválasztását. Érdemes külön bögrékkel, hogy ha egy nem jön össze, ne menjen veszendőbe az addigi munka. 
  • Tanítsd meg őket szagolni, kóstolni! Az ételekhez, ugyanígy a főzéshez hozzátartozik a készülő ételek illata és íze. A gyerekek orra még sokkal jobban működik, tapasztalják meg milyen a nyers hozzávalók illata, amit lehet nyersen kóstolni, annak az ízét is. Nagyon emlékezetes közös élmény lesz az első záptojás, vagy a csomag alján összenyomódott krumpli…
  • Rögtön az ízek és az illatok után jön a tapintás. Fogdossanak meg mindent bátran! Mi az, ami puha, mi csúszós és mi ragacsos?
  • Díszítsetek, tálaljatok együtt! Legyen az elkészült étel nemcsak ízletes, hanem szép is. Rendezzék el a tálon a hozzávalókat, ha meleg, akkor is adhatnak ehhez tanácsot. Tegyék ők a süteményre a csoki reszeléket, szórják a salátára a pirított (kihűlt!) magvakat.

 

Ha van elfogadható ötletük, akkor próbáljátok megvalósítani. Te is szívesen kísérletezel néha a konyhában, miért is vennéd el ettől a gyerekek kedvét? Jelenti ez az alapanyagok variálását vagy akár az elkészítés módját. Kezeld nyitottan és humorral az ötleteiket!