Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Tervezd meg a heti menüt!

Így csökkentheted a zsírfogyasztást

Beszéljenek a számok! Kalória és glikémiás index

A cukorról az édes íz után rögtön a hízás és a magas vércukorszint jut eszünkbe. Vajon okkal?

1 gramm cukor kb. 4 kcal energiát biztosít a szervezetünk számára, míg a zsiradékok 1g-ja 9kcal-t, a fehérjék pedig szintén kb. 4kcal-t. Fontos tudni, hogy nem bizonyos tápanyagoktól -pl a cukroktól, szénhidrátoktól, zsíroktól- hízunk, hanem azok mértéktelen, nem megfelelő arányú fogyasztásától. 

Míg a cukrok nem a legmagasabb energiaértékű tápanyagok, az tény, hogy a túlzott cukorfogyasztás igenis okozhat elhízást. Nem kell hát a cukrokat, szénhidrátokat száműzni az étrendből, csak figyelni kell a mértékletes és minőségi fogyasztásukra.
 

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint az ételekhez, italokhoz hozzáadott cukorfogyasztás legfeljebb a napi kalóriabevitel (kb. 2000 kcal) 10 %-a lehet. Ez egy átlagos felnőtt fogyasztását tekintve maximum napi 200 kcal, azaz 50 g cukrot jelent, ami kb. 10-12 kockacukornak felel meg.

A 2014-es Országos Lakossági Egészségfelmérés (OTÁP 2014) eredményei szerint hazánkban a felnőtt lakosság hozzáadott cukorfogyasztása a maximálisan ajánlott mennyiség (napi energiabevitel 10%-a) alatt van. A felmérés azt mutatja, hogy a lakosság rostbevitele csökkenő, a hozzáadott cukorbevitele növekvő tendenciát jelez. Hazánkban az elhízás és az ezzel összefüggő betegségek (pl. 2-es típusú cukorbetegség) gyakorisága nő, aminek általában a mozgásszegény életmód és a túlzott zsiradékfogyasztás is oka lehet.


„Cukorcsapdák”


Napi cukorfogyasztásunkba a hozzáadott cukrok (pl. sütemények, italok ízesítéséhez fogyasztott cukor, édességek) mellett figyelembe kell venni a fogyasztott élelmiszerek természetes cukortartalmát is. Hiába iszod ugyanis cukor nélkül a kávédat, és nem eszel süteményt ebéd után, ha megiszol napközben 5 pohár 100%-os narancslevet, vagy "túl sok" gyümölcsöt fogyasztasz.
A méz, bár vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb, több, mint 80%-a különböző cukrok elegye.

 

Üres kalóriák


Ha olyan élelmiszereket fogyasztasz, melynek természetes cukortartalma van, mint például a gyümölcsöknek, az édes íz mellé általában fontos tápanyag-, ásványianyag-, és vitamintartalom társul. A cukor hozzáadásával az adott élelmiszernek vagy ételnek az energiatartalma növekszik csak, szervezetünk számára értékes anyagok nem kerülnek be vele. "Üres kalóriákról” beszélünk a magas energiatartalmú, de tápanyagban szegény élelmiszerek esetében.

 

GI, azaz glikémiás index

 

A glikémiás index (GI) az adott alapanyag, étel vércukorszint-emelő hatását mutatja meg. A magas GI-vel rendelkező élelmiszerek nagyon, az alacsony GI-vel rendelkezők kevésbé emelik meg a vércukorszintet. Alacsony glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztásával elkerülhető a hirtelen vércukorszint emelkedés, ezzel a vércukorszint ingadozás. A különböző cukorfajtáknak különböző a glikémiás indexe is, használatkor érdemes ezt is figyelembe venni.