Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Miért fontos a D-vitamin?

6 dolog, amire figyelj, hogy elkerüld az emésztési panaszokat

Be vagyunk sózva - Sófogyasztási szokások Magyarországon

Bár a só fő alkotóeleme a nátrium nélkülözhetetlen a szervezet számára, a túlzott sófogyasztás káros az egészségre. Mit gondolsz, hogy sóznak a magyarok?

Bár a nátrium  - a só egyik alkotóeleme - nagyon fontos a szervezet számára, napi 1,5-2 gramm mennyiség elégséges belőle egy egészséges felnőtt napi nátriumigényének fedezéséhez. Ezt a mennyiséget kb. napi 5 gramm, azaz 1 teáskanálnyi konyhasó bevitele biztosítja.  

Hazánkban az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által végzett reprezentatív vizsgálat (OTÁP 2009) adatai szerint a sóbevitel nőknél 12 gramm, míg férfiaknál 17,2 gramm, azaz az ajánlott érték több mint 2,5, illetve 3,5-szerese. 
 

De én nem is főzök sósan!

Kiálthatnának fel sokan. Arról sem szabad azonban elfeledkezni, hogy a napi sóbevitelnek csupán 10-15%-át adja a főzés során hozzáadott só. A fennmaradó mennyiséget a különböző feldolgozott élelmiszerek sótartalma adja, melynek sokszor a sós íz elérése mellett fontos tartósító szerepe is van a termékekben. Ezt azonban mindenképp érdemes figyelembe venni a napi sófogyasztás számításakor.

Az OTÁP 2009 vizsgálat szerint a felnőtt lakosság feldolgozott élelmiszerekből származó sóbevitelének:

  • több mint 1/3-áért a kenyérfélék,
  • közel 1/4-éért a húskészítmények,
  • mintegy 10 %-áért pedig a zöldségkonzervek és a savanyúságok felelősek. 

Ha tehát tudatosan szeretnél odafigyelni a sófogyasztásra, nem elég mértékletesen használni a sót a konyhában, de fontos, hogy vásárláskor odafigyelj a feldolgozott élelmiszerek sótartalmára is, melyet a termékek csomagolásán tüntetnek fel a gyártók.

Annak érdekében, hogy a feldolgozott élelmiszerekből származó sóbevitelt csökkenteni tudd, a Nestlénél 2013-2016 között átlagosan 8%-kal csökkentettük a MAGGI termékek sótartalmát.

A 2013 végén kezdődött fejlesztéseknek köszönhetően a MAGGI fix alapok átlagosan több mint 39,5%-kal, a MAGGI kockák sótartalma 11%-kal, míg a főzős leveseink sótartalma átlagosan 4%-kal csökkent. Az elkövetkező években fokozatosan tovább csökkentjük konyhai termékeink sótartalmát.

#NyisdKiANestlét, #LegyélTudatosabbVásárlónk, #SózzOkosan, #Sózztudatosabban

Forrás: MDOSZ TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél V. évfolyam 10. szám, 2012. október