Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Tervezd meg a heti menüt!

Így csökkentheted a zsírfogyasztást

A cukorcsökkentés fortélyai

Szereted az édes ízeket, de elkötelezett vagy a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett? Olvasd el tippjeinket, melyek segítenek az édességek mértékletes fogyasztásában.

Először is mindenképp érdemes tisztázni, hogy – sok állítással szemben – a cukor nem méreg, és nem szükséges az étrendből történő teljes mellőzése, sőt! A cukrok nagyon értékes tápanyagok, elengedhetetlenek az agy működéséhez, és a fizikai teljesítőképességhez is.
Nem mindegy azonban, hogy milyen forrásból és mennyi cukrot fogyasztunk. 
    
Erről részletesebben korábbi cikkeinkben olvashatsz, most pedig jöjjön egy pár gyakorlati jótanács:

 

Édes, de mennyire?

Bár az édes ízt szinte kivétel nélkül mindenki szereti, nem mindegy, hogy mennyire édes az édes. 

Tudatosan hozzászoktathatod ízlelőbimbóidat ahhoz, hogy a kevésbé édes ízt is ugyanolyan ízletesnek érezd. Ehhez nem kell más, mint hogy fokozatosan csökkentsd a hozzáadott cukor mennyiségét. Ha a kávédat eddig két cukorral ittad, először adj hozzá csak másfelet, fogyaszd így egy pár hétig, majd csökkentsd tovább a mennyiséget. 

Ugyanez a helyzet a sütemények töltelékével, krémjével és más édességekkel is. Ne ragaszkodj mindig a receptekben előírt cukormennyiséghez. Tegyél bele kevesebbet, és kóstolás után mérlegelj. Meg fogod látni, kevesebb cukorral is finom lesz. 

A Nestlénél arra törekszünk, hogy továbbra is javítsuk termékeink tápanyagtartalmát és összetételét, hogy azok könnyebben beilleszthetők legyenek egy kiegyensúlyozott étrendbe.


Gyümölcsfogyasztás

  • Az élelmiszerekben természetesen előforduló cukrok nem csak üres kalóriák, a zöldségek- gyümölcsök rost- és vitamintartalma is jelentős, ezért részesítsd ezeket előnyben. Nem csak a sütemény lehet desszert: ebéd után egyél egy tál gyümölcsöt vagy finom gyümölcssalátát (édesítés nélkül).
  • Gyümölcsökből zsírszegény tejtermékek hozzáadásával szuper édességek készíthetők, sőt! Ha adsz hozzájuk teljes értékű gabonából készült gabonapelyhet, vagy hagyományos palacsinta helyett zabpalacsintát készítesz, a megfelelő rostbevitelről is gondoskodhatsz.
  • Óvatosan viszont a gyümölcslevekkel! Egyetlen pohár narancslé elkészítéséhez akár 3 narancsot is ki kell facsarnod, így ha napi több pohár gyümölcslevet is megiszol, az bizony olyan mennyiségű gyümölcs, aminek a cukortartalma is magas lesz. Érdemes odafigyelni a gyümölcsjoghurtokat, készen kapható tejdesszertek cukortartalmára is.
  • Édességek saját készítése vagy nyáron a házi jégkrém vagy fagyi is jó alternatíva az alapanyagok mennyiségének kontrollálására. És ha már hűsítők, akkor pedig ne feledd, nem feltétlenül szükséges a limonádét túlédesíteni, jobb, ha a gyümölcs íze érvényesül.

 

Édesítőszerek


Egyes édesítőszerek használatával hasonló édes ízt érhetsz el, mint a cukorral, de az energiabevitelt mégis csökkentheted. Ez azonban nem ennyire egyszerű, mindenképp érdemes elolvasnod hozzá a cukorhelyettesítőkről készült cikkünket.


Vásárolj tudatosan!

Vásárláskor is legyél tudatos! Nézd meg az élelmiszerek cukortartalmát, amit a termékek címkéjén találsz. Ha pedig teheted, válaszd a csökkentett cukortartalmú verziót. 

 

2012-2016. között csökkentettük a gyermekeknek szánt és FITNESS gabonapelyhek cukortartalmát:
- a gyermekpelyhek hozzáadott cukortartalma átlagosan 23%-kal,
- a FITNESS gabonapelyhek hozzáadott cukortartalma átlagosan 24%-kal csökkent.

2016-ban megérkezett a hazai piacra a NESQUIK csökkentett cukortartalmú kakaó italpor, melynek hozzáadott cukortartalmát több mint 50%-kal csökkentettük. Így a zsírszegény tejjel elkészített kakaóital cukortartalma legalább 30%-kal alacsonyabb lesz a piacon jelenleg megtalálható többi kakaóital átlagos cukortartalmához képest.