Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Miért fontos a D-vitamin?

6 dolog, amire figyelj, hogy elkerüld az emésztési panaszokat

Miből mennyit? - Adagkommunikáció a csomagoláson

Hogy segít a csomagoláson feltüntetett információ az adagok eldöntésében? Mi az a napi beviteli referencia értékek? Gyors matek főzőcskéhez.

A készétel egy adagjára vonatkozó tápérték megjelenítése az élelmiszercímkén hasznos segítség az élelmiszerek közötti tájékozódásban, az étrend megtervezésében. Ajánlott hozzávetőleges mennyiségnek is tekinthető az itt feltüntetett adag. 

A referencia beviteli értékekhez (RI) viszonyított jelölésből megtudható, hogy energia és tápanyag tekintetében hány százalékát fedezi a napi szükségletnek az adott élelmiszer, amit el kívánunk fogyasztani. 

A napi referencia beviteli értékekhez viszonyított jelölés (RI- referencia intake) hasznos lehet az étkezések megtervezéséhez, irányadóként szolgál a helyes mennyiségek megtalálásához. Segítségével össze tudod vetni az elfogyasztásra szánt élelmiszer 100 g-ja, illetve 100 ml-je vagy egy adagja által képviselt energia-, és tápanyagértékeket egy átlagos testtömegű felnőtt nő teljes napi energia- és tápanyagszükségletével. 

A felnőttekre vonatkozó napi beviteli referenciaértékek, amelyhez viszonyítva szerepelnek az élelmiszercímkén látható energia- és tápanyagmennyiségek százalékban kifejezve:

Jöjjön egy példa, hogyan matekozz:

A Nestlé Fitness Gabonapehely teljes értékű gabonával és gyümölcsökkel egy adagjának (40 g) energiatartalma 145 kcal.

Ez az energiatartalom 7%-a egy átlagos felnőtt nő számára javasolt napi energiabevitelnek (2000 kcal-nak).

A javasolt mennyiségű 125 ml 0,5%-os zsírtartalmú tejjel együtt fogyasztva egy adag energiatartalma 186 kcal, ami egy reggeli étkezéshez megfelelő kiindulási alap lehet.

A gabonapehely egy adagjában található cukor mennyisége 9,9 g, a cukorra vonatkozó napi beviteli referenciaértéknek (90 g-nak) 11%-a.

Ha az ajánlott mennyiségű tej természetes cukortartalmát is figyelembe veszed, összesen 16,2 g cukrot veszel magadhoz a tejjel együtt fogyasztott gabonapehellyel.

A Nestlé termékek csomagolásain is megtalálhatók azon tápanyagösszetételi- és adagolási információk és étkezési javaslatok melyek segítik vásárlóinkat a tudatos döntések meghozatalában.
A kötelező előírásokon túlmenően pedig több termékünk csomagolásán feltüntetjük az egy adagra vetített tápanyagtartalmat is, ami segítséget nyújthat a kiegyensúlyozott étrend megtervezésénél.