Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

6 dolog, amire figyelj, hogy elkerüld az emésztési panaszokat

Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró

Beszédes csomagolás

Vásárláskor szánj időt arra, hogy kicsit megismerkedj a termékkel, élelmiszerrel, amit veszel. Nézd meg alaposan a csomagolást, sok hasznos információt mutat

Egészségi állapotunk szempontjából meghatározó jelentőségű az elfogyasztott élelmiszerek minősége, összetétele, valamint, hogy mennyire vagyunk tisztában a mennyiségekkel, és étkezéseinknél figyelni tudunk-e a kellő mértékre. Az élelmiszerek csomagolásán található jelölések segítséget jelentenek a tudatosabb élelmiszerválasztáshoz, a változatos, egészséges táplálkozás kialakításához.

 

Az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett információk helyes értelmezése segíti a különböző termékek közötti eligazodást, a fogyasztásra szánt adagok kalkulálását, ami fontos tényező a mértékletes táplálkozás megvalósítása szempontjából. Ezért mindig érdemes egy kis figyelmet szentelni ezekre, mielőtt eldöntöd, hogy melyik termék kerüljön a bevásárlókosárba.

 

Az alapok

Sokszor már a termék neve is beszédes, utal az élelmiszer fizikai állapotára (pl. koncentrátum, granulátum), vagy a rajta végzett élelmiszeripari eljárásra (pl. füstölt, szárított) is.

Tudtad?
A MAGGI termékek a szárításos tartósítási eljárásnak köszönhetően tartósítószer hozzáadása nélkül készülnek.

Azonosítsd be az áru eredetét 

A származási ország, a gyártó, illetve a forgalmazó neve és címe támpontot jelent akkor, ha több információra van szükséged a termékről. A külföldről származó, hazánkban forgalmazott élelmiszerek csomagolásán is szerepelnie kell magyar nyelvű jelölésnek.

 

Ellenőrizd az eltarthatóságra vonatkozó dátumot

A fogyaszthatósági idő olyan élelmiszereken látható, amelyek mikrobiológiai szempontból gyorsan romlanak (pl. húsok, tojás, tejtermékek, és egyéb csomagolt friss áruk). A „fogyasztható” kifejezés után feltüntetett dátumot követően nem biztonságos fogyasztani a termékből, mert megbetegedéshez vezethet.
 
A minőség-megőrzési idő azoknak az élelmiszereknek a csomagolásán található, melyek hosszabb ideig eltarthatók (pl. gabonafélék, fűszerek). A „minőségét megőrzi” felirat mellett feltüntetett dátum után – amennyiben a termék csomagolása ép, és az élelmiszer állaga, színe, szaga nem tér el a szokásostól – egy ideig még lehet a termékből fogyasztani a megbetegedés kockázata nélkül, azonban a minőség ekkor már csökkent.
Lejárt eltarthatóságú, sérült vagy szennyezett csomagolású terméket ne vásárolj meg akkor sem, ha kedvező áron kínálják! 

 

Mit mond a csomagolás a tápanyagtartalomról?

A tápanyagtartalomra és egészségre kifejtett hatásra vonatkozó állítások abban az esetben tüntethetők fel a csomagoláson, ha az élelmiszer, vagy annak valamely alkotóeleme és az egészség között bizonyított összefüggés áll fenn. Jogszabályok rendelkeznek arról, hogy az élelmiszerekre vonatkozó engedélyezett állítások („B6-vitaminforrás”, „élelmi rostban gazdag”, stb.) érthetők, megbízhatók és hasznosak legyenek, és a fogyasztók megkapják a tények teljes ismeretében történő választáshoz szükséges információt. 

Tudtad?
Gyermekeknek készült gabonapelyheinkben a teljes értékű gabona az első számú összetevő, emellett pedig hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. Nesquik kakaó italporunkat 5 hozzáadott vitaminnal és ásványi anyagokkal dúsítottuk.

A tápanyagtartalom mellett érdemes azt is megfigyelni, hogy az a napi beviteli referencia értékeknek mekkora részét teszi ki (RI). Az energiabevitel szempontjából például egy átlagos felnőtt nő számára javasolt napi energiabevitel 2000 kcal, egy 200 kcal energia tartalmú étel csomagolásán az erre vonatkozó RI% 10% lesz. RI% nem csak energiabevitel szempontjából lehet feltüntetve, mutathatja az egyes tápanyagok (só, zsír, szénhidrát stb.) napi javasolt beviteli értékhez viszonyított arányát is. Családi termékeknél érdemes figyelni arra, hogy a gyerekeknek más az ajánlott fogyasztási mennyiség, erre vonatkozóan gyakran található külön információ a termék csomagolásán.  

 

Mérlegelj a termék nettó mennyisége alapján

Az élelmiszer feltüntetett nettó mennyisége lényeges kiindulási pont az elfogyasztani kívánt adag megbecsülésében. Ne tévesszen meg a csomagolás mérete!
Olvasd el a tárolásra vonatkozó körülmények leírását, a felhasználási útmutatót
A tárolási feltételeket (pl. -18 0C alatt tárolva), fogyasztásra (pl. felbontás előtt felrázandó) tálalásra (pl. ajánlott köret) vonatkozó javaslatokat szintén érdemes figyelembe venni a megfelelő élelmiszerbiztonság, minőség érdekében. Csak a gyártó által feltüntetett tárolási feltételek betartása mellett garantált ugyanis a termék megfelelő állapota a feltüntetett minőségmegőrzési idő végéig.

 

Fogyasztás előtt

A termékeken feltüntetett adagolási és elkészítési mennyiségek, javaslatok segítenek a mértékletes étrend kialakításában. 

A Nestlé termékek csomagolásain is megtalálhatók azon tápanyagösszetételi- és adagolási információk és étkezési javaslatok melyek segítik vásárlóinkat a tudatos döntések meghozatalában.
A kötelező előírásokon túlmenően pedig több termékünk csomagolásán feltüntetjük az egy adagra vetített tápanyagtartalmat is, ami segítséget nyújthat a kiegyensúlyozott étrend megtervezésénél.