Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró

Alma vagy körte?

11 érdekesség, amit biztosan nem tudtál az üreges csoki gyártásról

Olyan kérdésekre kerestük a választ, ami szinte minden csokifogyasztóban megfogalmazódik.

A Diósgyőri gyár a Nestlé csoporton belül az egyetlen kizárólag üreges csokifigurát gyártó üzemünk. Büszkék vagyunk rá, hiszen az itt dolgozók szorgos munkájának köszönhető, hogy a világ 25 országában boldog mosollyal az arcukon ünneplik a Mikulást vagy a Húsvétot a gyerekek és a felnőttek. 

Egy csokigyár élete mindig nagy kíváncsiságra ad okot. Ki ne szeretné tudni, hogyan készülnek a finomabbnál finomabb csokik, vagy hogy ki az a szerencsés, akinek az a feladata, hogy rendszeresen ellenőrizze a termékek minőségét. smiley

Így hát összegyűjtöttünk egy pár érdekességet, amit valószínűleg nem sokan tudnak.
 

 1. A Diósgyőri csokigyárban 600-700 –an dolgoznak, a legrégebben itt dolgozó munkavállaló már 43 éve.
 2. Az üreges figurák külleme gondos tervezést igényel. Figyelembe kell venni az esztétikum mellett többek között azt, hogy bizonyos formákat jól lehet- e csomagolni, mennyire sérülékenyek, stb. 
 3. A diósgyőri gyárban van egy „szobrászműhely", ahol a figurákat először gipszből formázzák meg, majd a forma „negatívját” elkészítik műanyagból. Ezt a sablont használják a gyártáshoz.
 4. Országonként eltérő, hogy milyen figurákra, és milyen ízekre van a vásárlók körében igény. Ezért fordulhat elő, hogy külföldön olyan termékre bukkansz, amit a hazai boltok polcain még nem láttál.
 5. Az üreges csokik töltése nagyon érdekes folyamat. Először a figura csoki vázát öntik ki, két félben. A csokimassza megszilárdulását követően az egyik felébe beletöltik a Smarties drazsékat, majd a csoki élét felmelegítve ráillesztik a másik felét.
 6. A diósgyőri gyárban évente több mint 4 ezer tonnányi csokoládéfigurát gyártunk.
 7. A termékek kb. 8%-át csomagoljuk kézzel, ezek a bonyolultabb figurák. A kézi csomagolás egy nagy odafigyelést igénylő, precíziós feladat. Ennek köszönhetően lesznek a legnehezebben csomagolható figurák is szemet gyönyörködtetőek!
 8. A kézi csomagoláshoz hozzá tartozik a figurák „sminkelése” is, ami igazából azt jelenti, hogy a már becsomagolt figurát gondosan kifényesítik. El sem hinnéd, mekkora a különbség!
 9. És hogy valóban létezik valaki, akinek az a munkája, hogy csokit kóstol? Igen! Persze nem csak ez a feladata. Ahhoz, hogy mindig megfelelő minőségű csoki kerüljön a polcokra, a gyárban folyamatos minőségellenőrzésre van szükség. Ennek egyik része a csoki állagának, színének, illatának, falvastagságának és ízének vizsgálata. Emellett azonban számos egyéb tényezőt is ellenőrizni kell, mint például a beérkező alapanyagok minősége, a csomagolóanyagok vagy a címkék.
 10. Te is szeretnél hivatásos csokikóstoló lenni? Képzeld, ez nem is olyan egyszerű! Ahhoz, hogy valaki profin tudja végezni a munkáját, több kritériumnak is meg kell felelnie. Sokan például nem tudják rendesen megkülönböztetni egymástól az alapízeket, ami természetesen kizáró ok ennél a munkánál. Vannak azonban olyan képességek is, amelyek tréninggel fejleszthetők.
 11. A termékfejlesztés a fogyasztói igények figyelembe vételével történik, tehát egy adott országban jellemzően olyan termékek kerülnek a polcokra, amire a legnagyobb a kereslet. 
   
Ha szeretnél még több izgalmas információt megtudni, olvasd el a Diósgyőri gyárról írt cikkünket, amiben ráadásul egy olyan videót is találsz, ami még jobban bevezet a csokigyár életébe.