Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

A legfinomabb, legegyszerűbb sültkrumpli

Nyári saláta gyümölcsökkel

Legyél te is fűszerkertész!

Szeretnéd, hogy neked is mindig legyen otthon friss fűszernövényed, mint a főzőműsorok sztárjainak? Ez egyszerű, most cikkünkből megtudhatod hogyan. 

A friss fűszer nemcsak szép és illatos, de jótékony hatásaival a kiegyensúlyozott étrendnek is része. Ráadásul egyedülálló gasztronómiai élményt nyújt. 

Manapság már szinte minden nagyobb élelmiszerboltban kapható friss fűszernövény, de rengeteg érv szól az otthoni termesztés mellett is. Gyakran előfordul például, hogy a boltban pont az a fűszer nincs, amit szeretnél, vagy hirtelen ötlettől vezérelve nekilátsz főzni, de nincs otthon az a fűszer, amire szükség lenne. Ilyenkor nem szívesen indulsz el vásárolni, ugye? 

  

  • Az alapvető fűszernövények termesztése nem igényel nagy hozzáértést, és gyakorlatilag bárhol megvalósítható. Ültetheted őket kertbe, balkonládába, cserépbe. Mivel a legtöbb fűszernövény nem kényes, kertben, teraszon, de még az ablakban is jól érzik magukat és egészséges életet élhetnek 

  • A fűszernövények kiválasztásakor tájékozódj a talaj, fény és vízigényükről. Ültetheted magról, de ha gyors eredményt szeretnél, vegyél palántát.  

  • Fontos, hogy a fűszernövények leveleit folyamatosan érje a nap, hiszen a napfénytől alakul ki az illóolajuk, amely a fűszer zamatát adja. 

  • Gyakran tapasztalhatod, hogy a megvásárolt palánta nem marad túl hosszú életű. Ennek egyik lehetséges oka, hogy a föld, amiben megvetted, már elvesztette tápanyagértékét. Ültesd át a növényeket vásárlás után.  

  • Ne engedd, hogy fűszernövényeid virágba boruljanak, mert akkor az összes energia a virágok és magvak fejlődésére irányul.  Vágd vissza őket, ezzel elősegíted a levélfejlődést. 

  • A legnépszerűbb otthon termesztett fűszernövények a petrezselyem, a bazsalikom, a rozmaring, a citromfű, a metélőhagyma, a menta, a kakukkfű és a borsikafű.

 

Sok fűszer mélyhűtőben is remekül tartósítható, de mindenki számára ismert tartósítási eljárás a szárítás is. Szárítani nem csak fűszereket, hanem zöldségeket, gyümölcsöket is lehet. A szárítással történő tartósítás nagy előnye, hogy tartósítószer hozzáadása nélkül történik. 

 

Nestlé tippünk 
Tudtad?  Maggi krémlevesei a szárításos tartósítási eljárásnak köszönhetően tartósítószer hozzáadása nélkül készülnek, olyan alapanyagokból, amiket a konyhádban is megtalálhatsz.