Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

OKOSTÁNYÉR a kiegyensúlyozott életmódhoz

Tavaszi megújulás - hozd magad formába!

Így meditálj Hasznos tippek, gyakorlatok meditációhoz

Sokat hallottál már a meditáció jótékony hatásairól, és kipróbálnád, de nem tudod, hogyan kezd hozzá? Megmutatjuk.

Sokan azt gondolják, hogy a meditáció valami nagyon misztikus, ráadásul időigényes dolog, ezért meg sem próbálják. Van, aki pedig elkezdi, de úgy érzi nem sikerült neki, ezért pár alkalom után feladja. Pedig a meditáció nagyon praktikus, és rendszeres gyakorlással könnyen elsajátítható. A hangsúly azonban a rendszerességen van.

Érdemes gyakorolni, mert minél jobban sikerül, és életed részévé válik a meditáció, annál könnyebben tudod majd kezelni félelmeidet, és a mindennapos stresszt. Szeretettel, és örömmel tudsz majd a világra nézni, és sokkal türelmesebb, megértőbb leszel másokkal.

 

A környezet

Mikor meditálsz, elmédből kizárod a pillanatnyi kavargó gondolatokat, és csak egy szép dologra koncentrálsz. Ehhez nyugalomra van szükség. Teremtsd meg magadnak a nyugodt környezetet, ahol semmi és senki sem zavar.

Lehet ez a szoba egy hangulatos zuga, de akár a kert egy nyugodt része is. Gyertyát, vagy füstölőt is nyújthatsz, vagy bekapcsolhatsz valami lágy, megnyugtató zenét, ha az segít az ellazulásban. Mindenképp kapcsold ki a televíziót, a telefont, és kérd meg a család tagjait, hogy pár percig ne zavarjanak.

 

Tested felkészítése

Meditációhoz olyan pózba helyezkedj, ami kényelmes. Meditálhatsz ülve, fekve, térdelve, de vigyázz, mert fekvő helyzetben könnyen elaludhatsz. Lélegezz egyenletesen, lassan, az orron át beszívva, és ugyanott kifújva a levegőt. Ezáltal belső vibrálásod enyhülni fog, tested ellazul.

 

A meditációs gyakorlat

A meditációt végezheted nyitott, vagy csukott szemmel is, ahogy kényelmesebb.

Képzelj el egy gyönyörű tájat, és „építsd fel” magadban a környezetet. Lehet ez például egy erdei tisztás. Képzeld el a fákat, a füvet, majd vedd észre a fűszálak között megbújó kis virágokat. Nézd meg őket közelebbről. Képzelj a közelbe egy hűsen csörgedező patakot, faleveleket a partján, a vízen megcsillanó napsugarakat. Képzeld el, hogy itt vagy ebben az idilli környezetben, és nekidőlsz egy fa törzsének, úgy csodálod a természetet, vagy éppen önfeledten táncolsz a réten.

Végezd addig a gyakorlatot, amíg nem érzed a jóleső megnyugvást, kellemes boldogságot.

 

Egyszerre csak egy valamire koncentrálj!

A kihívást az jelenti, hogy mennyi ideig tudsz csak erre az egy dologra koncentrálni, kizárva minden más zavaró körülményt, és gondolatot. Ne csüggedj, ha eleinte nem tart túl sokáig, ez teljesen normális. Mint minden mást, a meditációt is sok gyakorlással tudod megtanulni.

 

Ha azt érzed, hogy lankad a figyelmed, elkalandoznak a gondolataid, mozgasd meg egy kicsit az ujjaidat, és koncentrálj arra erősen. Utána térj vissza a virágra, a mezőre, amire éppen gondoltál. Az a fontos, hogy a betörni vágyó gondolataidat ne hagyd érvényesülni. Észreveheted őket, de ne időzz rajtuk.