Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Ajándéktippek házi kedvenceknek

Mire jó a macskaajtó?

Mi kerüljön a macskatápba?

Milyen tápanyagokra van szüksége kedvencednek? Milyen finomságokkal kényeztetheted? Mi az, amit soha ne adj neki!

A macskád bármennyire is szobacica, igazából egy kis ragadozó. Mint minden húsevőnek az alapvető tápláléka az állati fehérje. Bár nővényi proteineket is tud emészteni mértékkel, de rövidebb emésztőrendszere igazából nem a növényi tápanyagok feldolgozására alkalmas. 

Az aminosavak közül is kiemelt fontosságú számukra a taurin, ami természetes formában a húsfélékben van jelen (kiemelkedő mennyiségben a birkahúsban és a halakban).

Érdemes a táplálásánál szem előtt tartani, hogy a húsban (fehérjékben) szegény étrend komoly egészségügyi kockázattal jár számukra.

Minden macska különbözik egymástól, egy átlagos felnőtt macska megfelelő fizikai állapotának fenntartásához szükséges etetési mennyiséget olyan tényezők befolyásolják, mint az aktivitási szint, a hőmérsékleti viszonyok vagy az anyagcsere.

 

Az alábbi három tulajdonság figyelembe vételével leellenőrizheted, hogy macskád megfelelő állapotban van-e:

  • Arányos testfelépítés
  • A derék vonala könnyen kivehető a bordák mögött
  • A bordák könnyen tapinthatók, vékony zsírréteg fedi őket

 

Az állati fehérjében gazdag, megfelelő mennyiségű táplálék mellett a következő alapanyagokkal, tápanyagokkal érdemes óvatosan bánni: 

  • A macskák elég finnyásak, így bármilyen tápot választasz neki, fontos a megfelelő tiszta etetőtál, nyugodt környezet és a friss táplálék. A macska sokszor inkább éhség sztrájkol, semhogy megegye a „nemszeretem” táplálékot. 
  • A macskák nem „nagyivók”. Figyelj, hogy mindig legyen tiszta, friss víz kikészítve. Főleg, ha többnyire száraz táppal eteted.  A táplálékuknál is érdemes figyelni arra, hogy például nagy melegben nedves állateledelt is kínálj nekik.
  • Maradékok, felvágottak, húskészítmények, ezek valahol a határon mozognak. Alkalmanként nem lesz tőle semmi bajuk. Általában nagyon lelkesek is, ha ilyet kapnak, sőt! Ha elöl hagyod a vacsorátokat a konyhapulton, jó eséllyel bele is esznek a hátad mögött smiley Hosszú távon azonban az emberi fogyasztásra szánt finomságok túl fűszeresek a macskáknak.
  • A tejfehérjét a macskák rosszul emésztik. Bármennyire boldogan lefetyelik a tejet, eszik a sajtot, nem nekik valók. Ha kedveskedni akarsz nekik, akkor tedd ezt cicáknak készült jutalomfalatokkal állateledel boltban kapható macskatejjel.
  • Nyers sertéshúst, vadhúst semmiképp ne adj a macskádnak! Nem csak a férgesség kockázata miatt, de az Aujeszky-betegséget okozó vírus miatt sem!
  • A hagymafélék sem javasoltak, egyes tápanyagaik a macskáknál vérszegénységet okozhatnak. Kis mennyiségben, ritkán nem lesznek tőle betegek, de rendszeresen nem érdemes hagymás maradékkal sem etetni őket (pl.. maradék pörkölt).
  • A kakaó is tiltólistán van, így a csokoládé is, akár csak a kutyáknál. A kakaó tartalmú élelmiszerektől komoly keringéssel összefüggő rosszullétet kaphatnak.