Honnan tudhatod, hogy valami nincs rendben a cicád egészségével?

Kisállat
Honnan tudhatod, hogy valami nincs rendben a cicád egészségével?
Macskagazdiként érdemes szemmel tartani a cicád, hogy időben felfigyelj, ha az egészségével, általános közérzetével valami nem stimmel.

Mik azok a jelek, amikre fel kell kapnod a fejed?

Kevésbé fényes macskád szőre? Nem olyan mozgékony, játékos, mint korábban? Ez bizony gyanús. Emellett, ha belekukkantasz a macskaalomba, és nem a megszokott végeredményt találod a tisztításakor, akkor jó eséllyel a cicád immunerősítésre szorul.

A macskák nem hívják fel a figyelmed arra, ha nincsenek jól, inkább elvonulnak, elbújnak. Ha gyanakszol, hogy betegség állhat a háttérben, fordulj állatorvoshoz, és vizsgáltasd meg a cicád!

Mi a legegyszerűbb módja, hogy támogasd cicád immunrendszerét?

Ha kedvenced jó erőnlétnek örvend, és rendszeresen mozog, akkor már jó úton jársz. A korral gyakran csökken a macskák játékos kedve, de egy-két egyszerű, akár házilag is elkészíthető játékkal te is tehetsz a több mozgásért és a jó közérzetért. Fontos, hogy ne legyen túlsúlyos a macskád, mindig figyelj a megfelelő mennyiségű és minőségű macskaeledelre. 

A közös játék a gazdik számára is jelent némi átmozgatást, ne feledd, hogy a jó kondi és a rendszeres testmozgás nem csak a macskáknak jó, a jó kedv garantált a közös játék után!

A teljes értékű eledellel való táplálás mellett érdemes külön figyelmet fordítani a cica szőrére, bőrére is. Nem véletlenül az az egyik figyelmeztető jel, ha a bundája nem olyan fényes, rendezett, mint általában. A szőr és a bőr jelentik az első védelmi vonalat a külső hatások ellen, és jó jelzést adnak a macska általános egészségi állapotáról is.

Hogy tudod még erősíteni a cicád immunrendszerét?

Gondoltad volna, hogy a macskák emésztőrendszere sok immunsejtet is tartalmaz, és hogy a macska tápcsatornája az első olyan hely, ahol az immunrendszere találkozik a kórokozókkal? Az immunsejtek segítségével már itt felveheti velük a harcot. A szükséges tápanyagok fogyasztása segíthet, hogy cicád emésztőrendszere egészséges maradjon. A pre-, és probiotikumokban gazdag eledelek jó választást jelenthetnek, hogy támogasd cicád emésztését, ezzel együtt az immunrendszerét. 

A Purina által kifejlesztett Bifensis-formulát tartalmazó Purina ONE macskaeledelek jó alternatívák az immunrendszer támogatására. A Bifensis-formulában egyrészt olyan jótékony Lactobacillusok találhatóak, amik pozitív hatással vannak a bél mikrobiomjára és az immunrendszerre, másrészt olyan egyéb tápanyagok, például omega-3 és omega-6-zsírsavak, amik kulcsfontosságúak az egészséges bőr és szőrzet szempontjából.

Ha további hasznos tanácsokat szeretnél kapni immunerősítés témában, akkor mindenképp olvasd el kapcsolódó cikkünket a macskák emésztőrendszerének egészségéről. Macskaeledel választásnál jó tudni, hogy PURINA ONE termékcsaládunkat a cicád igényeihez igazítottuk, biztosan találsz olyat, ami életkorának, életmódjának, egészségi állapotának és persze az ízlésnek is megfelel.