Mai kutyatrendek szakértő szemmel

Kisállat
Mai kutyatrendek szakértő szemmel
A Gondos Gazdi napok alkalmából beszélgetünk Vörös Istvánnal, a Nestlé Tenyésztői Referensével, hogy hasznos és hiteles információt kapjunk a hazai „kutyatrendekről”, a kedvencek gondozásáról, valamint a táplálás fontos kérdéseiről.

A Gondos Gazdi napok a Nestlé Magyarország belső rendezvénysorozata, a PURINA üzletágon dolgozó lelkes és a felelős állattartás iránt elkötelezett csapat szervezésében. Célja, hogy a Nestlében dolgozó gazdik és érdeklődők minél több és hiteles információhoz jussanak kedvenceik igényeiről, a gazdi lét feltételeiről és a táplálás fő kérdéseiről. Ezzel az interjúval veletek is szeretnék megosztani a kollégáink számára átadott ismeretek egy részét.

Mik a jó tenyésztő ismérvei, mire figyeljen a leendő kutyagazdi, ha kiskutyát szeretne vásárolni tenyésztőtől?

Tenyésztőtől vásárolt kisállat esetén a tenyésztő folyamatos biztonsági hálót nyújt, tanácsaival, javaslataival támogatja a gazdikat, problémákkal mindig lehet hozzá fordulni, sőt ezt a folyamatos kapcsolattartást szorgalmazza is.

Milyenek a mai „kutyatrendek”? Mitől függ, hogy melyek a legnépszerűbb kutyafajták?

A trendeket több szempont is befolyásolja, mint az emberek életkörülményei vagy az aktuális társadalmi igények. 

Jelenleg a kistestű, kevesebb mozgásigényű fajták népszerűek, mivel képesek kielégíteni az emberek gondoskodás és kapcsolat iránti vágyát, ugyanakkor nem igénylik például a napi hosszú sétákat a szabadban. Boldogan élnek kisebb lakásokban, kevesebb a mozgásigényük, ami megfelel a modern ember komfortigényének.

Ezen fajták közül a legelterjedtebb és legnépszerűbb hazánkban jelenleg a bájos és karakteres francia bulldog. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy bármilyen fajta legyen is, komoly hiba azt gondolni, hogy a kutya csak "lakásdíszként" tartható. A kutya vágyik a szabadban sétálni, futkosni, és csak akkor lehet teljesen önmaga, kiegyensúlyozott és igazán boldog, ha rendszeresen, napi szinten lehetősége van erre, még akkor is, ha nem teljesítményfajta.

Szerencsére minden kutyafajtának vannak elkötelezett tenyésztői és rajongói, így a jelenlegi trendek ellenére a sportos és aktív típusoknak, valamint az őrző-védő kutyáknak is megvan a helyük. Ennek köszönhetően a kutyás világ rendkívül színes és változatos mind a fajták, mind pedig a gazdák szempontjából.

A közösségi média, a filmek, könyvek világa is erősen befolyásolja a fajták népszerűségét. Példa erre a pomerániai törpe spicc, a skót juhászkutya vagy a cane corso közkedveltsége.

A fajta kiválasztásánál mennyire szokott a tenyésztő javaslatot tenni? Van olyan, hogy nem tanácsolják a vásárlást, mert a vásárló várakozásai nem egyeznek a tenyésztett fajta igényeivel?

Egy tenyésztő mindig felméri az érdeklődők lehetőségeit, életkörülményeit, életmódját, és akár javasolhat másik fajtát, amely jobban megfelel az adott személynek, vagy segíthet olyan kölyköt választani az alomból, amely legjobban illik fizikai és viselkedési szempontból az új családjához. Minden esetben fontos, hogy tanácsot adjon, segítsen, hiszen egy kutya évtizedekig lesz a társunk, és csak akkor lehet ideális a közös életünk, ha a család és a kutya számára is kedvező környezetben és feltételek mellett zajlik.

Hiába szeret bele valaki például a közép-ázsiai juhász fajtába - amely véleményem szerint fantasztikus és lenyűgöző fajta -, ha nem rendelkezik megfelelő méretű területtel és megfelelő tapasztalattal a kutyatartás és nevelés terén. 

Mire figyelnek a kutyatenyésztők, mikor eledet választanak? Milyen szempontokat tartanak fontosnak?

Elsősorban a tenyésztőtársak javaslatára, és a saját tapasztalatukra támaszkodnak a kutyaeledelek választásakor.

Számos márka jelent meg az évek során a piacon, ami miatt a különböző kutyaeledelek közötti választás akár a tenyésztők számára is bonyolult lehet. Ezért is fontos a szakmai hitelesség, ami jellemzően az olyan gyártók sajátja, mint a Nestlé PURINA, ahol megkérdőjelezhetetlen a szakmai tudás és tapasztalat.

Kutyatartóként mire érdemes figyelni, amikor kutyaeledelt választunk?

A kutyánknak kínált táplálék központi kérdés a kutyagazdik életében, hiszen jelentős hatással van a házi kedvenc életminőségére. Az állateledel jellemzőit az adott gyártó tudása, gyártási technológiája és filozófiája határozza meg. 

Rengeteg márka és termék elérhető a hazai piacon. Ha a gazdik egy megbízható gyártó termékét választják a kutyájuk számára, akkor biztosak lehetnek benne, hogy az adott receptúra arra a célra, amire kifejlesztették, a lehető legjobb módon működik.

Ha kétség merül fel, mindenképp érdemes megkérdezni az állatorvosunkat is.
 

Purina