Kutya vagy cica legyen az új családtag?

Kisállat
Kutya vagy cica?
Elhatároztad, hogy háziállatot szeretnél, de nehéz a választás a kutya és a macska között? A döntés meghozatalakor jó, ha figyelembe veszed, hogy életformádhoz, lehetőségeidhez melyik állat illik jobban.

Íme néhány szempont, amit érdemes figyelembe venned:

Kutya

Ha aktív típus vagy, aki szeret sokat a szabadban lenni, akkor mindenképp a kutya illik hozzád jobban. Ő melletted lesz, ha sétálsz, jó társaság a kirándulásokon, és mindig rugalmasan fog hozzáállni szabadtéri programjaidhoz.

Ha házban élsz, ahol van egy kisebb kert, akkor bátran tarthatsz kutyát. Ha lakásban, akkor vedd figyelembe, hogy egy kutyának sok mozgásra van szüksége, többet kell majd vele foglalkoznod, naponta többször sétáltatnod.

Egy rövid szőrű kutya nem hagy annyi szőrt maga után, mint egy macska, amelyik egész évben vedlik. A cicák igen tiszták, nem kimondottan szagosak, viszont egy kutya idővel kellemetlen szagot áraszthat, ezért bizonyos időközönként érdemes megfürdetned.

Mindkét háziállat képes szeretni, viszont a szeretetkifejezés módja különbözik. Egy kutyus több szeretet igényelhet, és szenved, ha egyedül hagyják huzamosabb időre.
Egy kutya betanítása hosszabb folyamat, viszont engedelmességre lehet tanítani, amire egy macskát soha nem leszel képes rávenni. 
Ha elhatároztad, hogy képzed, akkor viszont végig kell csinálnod, bármilyen időigényes vagy fárasztó is legyen.

Indul a kutyaiskola is

Kisállat
A kölyökkutyákat mindenképp érdemes kutyaoviba vagy iskolába vinni, de a felnőtt állatoknak és persze gazdijuknak is nagy hasznára lehet. Mire jó a kutyaiskola és mikor érdemes elkezdeni? Cikkünkből kiderül.
Indul a kutyaiskola is

Macska

Ha úgy gondolod, a téli napokat szívesebben töltöd otthon, vagy ha nem igazán van lehetőséged a szabadban tölteni az időt, akkor inkább a cicát válaszd, aki egész életét le tudja élni lakáson belül. 

Ő szívesen ül majd melletted a kanapén, és bizonyított tény, hogy a simogatása által te is felszabadulsz, ellazulsz.

Ügyelj rá, hogy legyen elegendő hely a homoknak, ahová a dolgát végezheti és szüksége van játékszerekre, amivel le tudja magát foglalni napközben.

Ha úgy döntöttél, cicát veszel magad mellé, nagyon fontos, hogy korának, igényeinek megfelelő, kiegyensúlyozott étrendet biztosíts számára. A PURINA állatorvosai és táplálkozástudományi szakemberei által kifejlesztett Purina ONE száraz és nedves macskaeledelek teljes értékű és kiegyensúlyozott receptúrákkal biztosítják macskád számára a minőségi táplálást. A felnőtt macskák számára készült  Purina ONE Adult  Marhában és Teljes Kiőrlésű Gabonában gazdag száraz macskeledel bifensis-szel segít megőrizni macskád egészségét a kor előrehaladtával is, akár 40%*-kal csökkenti a fogkőképződést. A Purina ONE tápláló macskaeledel minőségi összetevői elősegítik a tápanyagok felszívódását, az ásványi anyagok és a D-vitamin segítenek az erős és egészséges csontok megőrzésében. A hozzáadott omega-6 zsírsavak és cink támogatja az egészséges bőrt és ragyogó szőrzetet, hogy a macska ne csak egészséges legyen, hanem annak is látszódjon!

A cicák kevés tanításra szorulnak, megértik a homokos doboz használatát, de a karmolással és mászással kapcsolatban valószínűleg nem lesz ilyen könnyű dolgod!

Sokkal kevesebb időt és energiát igényel, mint egy kutya, már csak azért is, mert nem kell napi kétszer megsétáltatnod.
Ennek ellenére velük is jókat lehet játszani, ha épp olyan kedvük van. Ehhez mutatunk is pár ötletet.