Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Azt a kutyafáját! Tippek kezdő kutya gazdiknak

Oktass és jutalmazz!

Kutyás sportok, családi programként

Lelkes, játékos kutyáddal már végigjártátok a kutyaiskola alap osztályait, gyakran sétáltok, labdáztok, és ezt az egész család élvezi? Adunk egy pár tippet, hogy milyen kutyás sportokat próbálhattok még ki együtt a házi kedvenccel és a gyerekekkel.

Agility

A kutyás ügyesség sportok közül az egyik legismertebb. A pályán 12-20 akadályt teljesítenek a kutyák, egyensúlyozni, mászni, kúszni kell. Sok pályán van hordó, cső és olyan akadály, ami instabil – ez igazi bátorságpróba sok versenyzőnek.
Az agility edzés sokszor a kezdő engedelmességi tréninget követi a kutyaiskolában. Nem véletlenül választják sokan ezt a folytatást, mivel változatos, szórakoztató, és segít egyre jobba összehangolódni a kutyának és gazdájának.

A gazdik is aktívan részt vesznek az edzéseken. Az órák és a versenyek is nagyon izgalmasak és látványosak, így már kisiskolás gyerekek is élvezni szokták a részvételt.


Frizbi

Majdnem negyven éves múltra tekint vissza a kutyás frizbi. Az elmúlt évtizedek alatt több ága is kialakult, versenyeken főleg freestyle és távolsági futamokat indítanak. 
A kutyás frizbi nagy előnye, hogy azok is tudnak folyamatosan gyakorolni, akiknek nincs lehetőségük kutyaiskolába, órákra járni.

Kitűnő családi elfoglaltság, ahol a gyerekek és a családi kedvenc együtt ügyesednek a dobásban, elkapásban. A feladat helyes kivitelezésénél fontos, hogy a frizbi visszaérkezzen a dobóhoz. Közben lehet nagyokat szaladni, trükközni, ugrani, és a kutyád játékosan gyakorolja az engedelmességi feladatokat.

Ha szeretnétek, nevezhettek versenyeken is. Ha csak a kellemes mozgás a lényeg, akkor is jó választás a frizbizés. Arra viszont érdemes figyelni, hogy kutyának készült korongot használj, és idősödő kutyánál óvatos, lapos dobásokra válts, hogy elkerüld a sérüléseket. Erre figyelmeztesd a gyerekeket is!


Flyball

Elég összetett sportág, így családi sportként nagyobb, kamasz gyerekekkel érdemes belevágni, és persze kell hozzá egy labdafanatikus kutya is. Csapatsport a flyball, négy kutyából áll egy csapat. Több akadályon át kell megközelíteni a labdaadogató gépet, majd a kutyáknak visszafelé a labdával kell teljesíteni ugyanazt a pályát. A csapattagok akkor indulhatnak, ha az előző versenyző visszaért a startvonalhoz.

Amellett, hogy sok gyakorlást igényel, össze kell hangolni a résztvevők programjait, az edzéseket. Ha vannak a baráti körben hasonló korú gyerekek, és lelkes kutyák, akkor viszont minden nehézség ellenére érdemes kipróbálni, igazi csapatépítő program a családoknak.


Nestlé tipp
Ha az állatorvossal konzultálva egyetértetek azzal, hogy van a kutyádon egy kis súlyfelesleg, akkor a megfelelő mozgás mellett érdemes az étrendjére is odafigyelni. 
Az adagokat mérd ki pontosan, és kerüld a túletetést. A Purina® PRO PLAN® termékek csomagolásán részletes utasításokat találsz. Emellett ne adj a kutyának maradékot. A maradék sok felesleges kalóriát tartalmaz, az összetétele pedig nem megfelelő. Figyelj a jutalomfalatok mennyiségére is! Ha még több javaslatot szeretnél olvasni a kutyák súlycsökkentéséről, nézd meg a kapcsolódó cikket!