Fog- és körömápolás kutyáknak

Kisállat
Fog- és körömápolás kutyáknak
Minden felelős gazdinak oda kell figyelnie a kutya fogának és körmeinek megfelelő ápolására. Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan tudod ezt úgy megtenni, hogy ez kutyádnak is örömet jelentsen, olvass tovább!

Az állatok körmei a természetben maguktól kopnak, így nem fordul elő, hogy olyan hosszúságúak lesznek, ami már zavarja az állatot, netán egészségügyi problémához vezet. Házikedvenceink esetében azonban érdemes odafigyelni a körmök hosszúságára, mert nagy valószínűséggel nem kopnak olyan ütemben, ahogy szükséges lenne. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy nincsenek mindig megfelelő igénybevételnek kitéve.

Miért jó, ha odafigyelsz a kutya körömápolására?

Ha túl hosszúra nő a kutya körme, az több problémát is okozhat azon kívül, hogy zavarja kedvencünket, mint ahogy minket is zavar, ha hosszabb a körmünk a megszokottnál. A kutyáknál ilyenkor áthelyeződik a testsúly, a körmök felnyomják az ujjakat és másképp használja a tappancsokat, ami megterhelheti az ízületeket, párnácskákat. 

Ki vágja a kutya körmét?

A kutya körömvágását bízhatjuk szakemberre is, hiszen a kutyakozmetikusok, de még az állatorvosok is vállalják ezt a feladatot. Ha viszont úgy gondolod, hogy elég bátor vagy hozzá, hogy otthon vágd le a kelleténél hosszabb körmöket, érdemes jól utánajárni a szakszerű körömvágás fortélyainak. A kutyák körmében sok idegvégződés és ér található, aminek elvágása okozhat kellemetlenségeket. Érdemes vágás helyett csiszolni, reszelni a körmöket a megfelelő eszközzel, úgy biztosan nem ártasz a kutyának.

Mi a helyzet a kutyák fogaival?

A fogak esetében ugyanaz a helyzet, mint a körmökkel. A házikedvencként tartott kutyák sokkal kevésbé használják rágásra a fogukat, mint a vadon élő állatok. Nem is gondolnád, de a kutyusok fogát is ápolni kell, hogy minél tovább egészségesek maradjanak. 

Elsősorban a fogkő kialakulását kell megakadályozni, ami a fogakon maradt lepedéktől tud kialakulni. A kutyák úgy mosnak fogat, hogy rágnak és rágással tudják lepucolni a fogaikat. Ebből következik, hogy ha nem rágnak eleget, nem tisztulnak a fogaik sem, azok lepedékesek maradnak, amelyből fogkő, majd ínybetegség alakulhat ki, és foghulláshoz is vezethet. 

A fogkő kialakulásának megelőzése a gondos gazdi felelőssége, amelyre több megoldás is létezik. Ha már kölyökkorban elkezded, akkor hozzá tudod szoktatni kutyádat a napi fogmosáshoz. Ha hiszed, ha nem, fogkefével és fogkrémmel, természetesen kutyafogkrémmel ez működő eljárás. Bár nem valószínű, hogy ez lenne az elterjedt gyakorlat. 

Azért van ennél egy egyszerűbb lehetőség is, ráadásul olyan, ami a kutyának is élvezet és az egészségére is jó hatással van. Ez pedig nem más, mint a fogápoló jutalomfalat. Ezt ráadásul napi rendszerességgel „használhatod”, sőt ajánlott is, hiszen minél több ideig rág a kutya, annál tovább tisztítja a fogát. 

Jutalmazd kutyád olyan jutalomfalattal, ami a fogát is ápolja. A PURINA Dentalife fogápoló jutalomfalat tudományosan bizonyítottan csökkenti a fogkőképződést és segít csökkenteni a lepedékképződést. 
Rágós, porózus textúrájának köszönhetően a kutyák foga bele tud mélyedni egészen a fogíny vonaláig, ezáltal biztosítva a minél alaposabb tisztítást. Bordázott kialakítása arra ösztönzi a kutyákat, hogy rágás közben a szájuk hátsó felébe mozgassák a jutalomfalatot, így a nehezen elérhető, fogkőképződésnek leginkább kitett hátsó fogakat is meg tudja tisztítani a jutalomfalat. 
Állagának köszönhetően a kizárólag mechanikusan tisztít, kémiailag aktív hatóanyagokat nem tartalmaz, valamint nem tartalmaz hozzáadott mesterséges ízanyagokat vagy színezéket sem. 
Ugyanakkor extra kalória tartalma kevesebb mint 10%, így nem szükséges csökkenteni a napi eledel mennyiségét az ideális testsúly megtartása érdekében.