Kutyafuttató etikett

Kisállat
Kutyafuttató etikett
Szeretnéd kiskutyádat kutyatársaságba vinni? Sokat sétáltok, de eddig a kutyafuttatókat elkerülted? Pár pontban összeszedtük, mire figyelj, ha kutyafuttatóra mennétek.

A kutyafuttató az a kerítéssel körbezárt terület, ahol a kutyák gazdájuk kíséretével, de póráz nélkül szabadon szaladgálhatnak, ismerkedhetnek és játszhatnak a többi kutyával. Emiatt viszont fontos, hogy a kutyusok és gazdáik úgy érezzék jól magukat, hogy közben másokat sem zavarnak vagy veszélyeztetnek. A kutyafuttatók mérete, felszereltsége különböző lehet, de az alábbi tudnivalók mindenhol érvényesek:

  1. Ha először érkezel az adott parkba, nézd meg a kutyafuttató szabályait, mielőtt belépsz! A legtöbb helyen rögtön a bejáratnál pár információt, kérést írásban is rögzít a fenntartó. Ha van ilyen tábla, ezt mindenképp olvasd el belépés előtt.
  2. Kiskutyával ne menj be, míg meg nem kapta az összes oltását! A teljes oltási program befejezése előtt állatorvosod sem javasolja, hogy kutyád közösségbe menjen, mert ennek egészségügyi kockázata van.
  3. Kutyafuttatóba - kortól függetlenül - csak olyan kutyát vigyél, amelyik minden oltással rendelkezik, és rendszeresen részesül külső és belső élősködők elleni védelemben, beleértve a szívférgességet is.
  4. Ha kutyád bármilyen betegség jelét mutatja, lázas, köhög, hasmenése van vagy kezelés alatt áll, ne kockáztasd mások kedvencének egészségét, ne vidd be a futtatóba.
  5. Csak olyan kutyával látogasd a kutyafuttatót, akinek a rendszeresen elvégzett parazitológiai szűrővizsgálata negatív, nem áll bélférgesség vagy egysejtű élősködők elleni kezelés alatt. 
  6. Mindig gondoskodj kutyád számára saját itató edényről és friss ivóvízről, a kutyafuttatók itatójának környéke a legtöbb futtatóban nincs rendszeresen fertőtlenítve, így gyakori forrása egyes fertőző betegségeknek.
  7. Soha nem szabad tüzelő szukát kutyafuttatóba vinni! Nem csak ivartalanított ebek járnak oda, és biztos nem akarsz több kutyát hazavinni, mint amennyivel érkeztél. Emellett a tüzelő kutyád komoly konfliktust okozhat a többi kutya között. Fontos, hogy akkor se menjetek be, ha amúgy a park épp üres! A szagok hosszú ideig ottmaradnak utánatok, és a később érkező kutyákat akkor is megzavarhatják, ha ti már messze jártok.
  8. Ne vigyél játékot, labdát, frizbit magatokkal, a jutalomfalatokat is tartogasd a séta későbbi részére. 
  9. Belépéskor vedd le a pórázt, pórázon teljesen máshogy viselkednek a kutyák egymással, a kutyafuttató póráz nélkül működik jól. Lehetőség szerint vedd le a nyakörvet is, mert a nagy játékban beakadhat valamibe, sérülést okozhat. Az viszont nagyon fontos, hogy ezt csak akkor tedd, ha a kutyafuttató biztonságosan zárható, és te is fokozottan figyelsz arra, hogy kutyád véletlenül sem tud kiszaldni onnan. Sok kutyafuttatón van két ajtós zsilip, amit pont ezért alakítanak ki, hogy biztonságosan elengedhesd őt belépés előtt. Ha nincs ilyen, akkor különösen figyelj, nehogy a te kutyád vagy valaki másé kiszökjön.
  10. Mindig szedd össze! Tudod mit… A kutyaürülék összeszedése nem csak közterületen kötelező, hanem itt is! Ha szuper felszerelt parkba jártok, akkor is kifogyhat a kihelyezett ürülékzacskó, legyen nálad tartalék.

A kutyafuttató szuper program kutyáknak és gazdiknak is. A négylábúaknak remek hely rohangálni, kötetlenül játszani egymással. Jó beszélgetni, ismerkedni a gazdikkal, de tartsd szemmel a kutyádat beszélgetés közben is! Figyeld a testbeszédét, ha félelem, agresszió jeleit látod, lépj közbe, hogy mindenki számára jó élmény legyen a kutyafuttatón a játék.
Kutyád sokszor engedetlen vagy nehezen szocializálódik? Érdemes megfontolnod a kutyaiskolát, ahol megtanulhatod többek között, hogy élj együtt harmonikusan kutyusoddal úgy, hogy mindketten boldogok és elégedettek legyetek.

Indul a kutyaiskola is

Kisállat
A kölyökkutyákat mindenképp érdemes kutyaoviba vagy iskolába vinni, de a felnőtt állatoknak és persze gazdijuknak is nagy hasznára lehet. Mire jó a kutyaiskola és mikor érdemes elkezdeni? Cikkünkből kiderül.
Indul a kutyaiskola is

Minden kutyának egyéni mozgásigénye és eltérő táplálkozási igényei vannak, és ezek életszakaszaik során többször változnak. A megfelelő mennyiségű mozgás mellett figyelj oda kedvenced étrendjére is. Ismerd meg a Purina® PRO PLAN® teljes választékát, és fedezd fel, hogyan segítheti az optimalizált táplálás kutyád hosszú távú egészségét és jóllétét. A különböző termékek közül érdemes azt választanod, ami igényeinek, állapotának legjobban megfelel.