Erre figyelj télen, ha hosszú szőrű kutyád van

Kisállat
Erre figyelj télen, ha hosszú szőrű kutyád van
Hideg, hó vagy latyak? Azért mert hosszú a szőre, ő sem „golyóálló”! Nézd meg, mire érdemes figyelni a téli időszakban!

A kutyáknak télen is kell a mozgás, ezért a kutyaséta hidegben és nedves időben is rendszeres program. Van azonban pár dolog, amire ilyenkor fokozottan figyelni kell.

Hosszú szőrű kutyáknál pedig van néhány külön tényező, amit jó ha figyelembe veszel.

Hosszú szőrű kutyával a hidegben

Alapvetően az a tény, hogy hosszú a szőre, nem jelenti azt, hogy bármennyit kibír a hidegben. Kinti kutyák nyilván jobban hozzá vannak szokva a zord időjáráshoz, de a benti kutyák már sokkal könnyebben megfáznak, bunda ide vagy oda. Ha benti kutyát viszel sétálni a hidegbe, vedd figyelembe az életkorát, termetét és egészségi állapotát a kinn töltött idő meghatározásánál.

Kutyád mancsai, orra, fülei akár fagyási sérüléseket is szenvedhetnek, ha nem megfelelőek a körülmények. Ezért kerti kutyáknál nagyon fontos hogy szélvédett, szigetelt, nedvességtől védett, fagymentes helyet biztosíts számára, ahol pihenni tud, és visszavonulhat a hideg elől.

Kutyabunda ápolása télen

Bár a hosszabb szőrzet jobban megvédi a hidegtől, kutyád bundáját ilyenkor fokozott körültekintéssel kell kezelni, és az alapszabály nem az, hogy minél hosszabb, annál jobb.

Tény, hogy ilyenkor javasolt a bundát hosszabbra hagyni, azért némi fazonigazításra szükség lehet. Ezt érdemes kutyakozmetikusra bízni, ő pont annyi szőrt fog csak lenyírni, amennyi szükséges.
Fontos viszont, hogy kutyád lábujjai között is legyen megrövidítve a szőr, így ugyanis kevésbé fog beleragadni a latyakból felszedett szennyeződés, jeges darabkák.

A gyakori fürdetés csökkenti a kutya bőrének ellenállóképességét. Így akármennyire vonzó ötletnek tűnik, ne fürdesd túl gyakran! Samponos mosáshoz csak kutyáknak szánt sampont használj, és elég havonta egyszer. Ha saras, koszos lett, tiszta vízzel távolítsd el a szennyeződést.
Fontos, hogy – ugyanúgy mint a hajadat hajmosás után – teljesen szárazra szárítsd meg a bundáját fürdetés után, különben könnyen megfázhat.

Mancsok ápolása télen

A sózott utak sajnos sok kellemetlenséget okozhatnak, ezért ha lehet, kerüld el ezeket az útszakaszokat, amennyire csak lehet. Miután hazaértetek, mindenképp mosd le a mancsát, mert a só kimarhatja. Segítenek ebben az időszakban a mancsvédő krémek, de akár kutyacipőt is húzhatsz a lábára.
Ha a kutyacipő mellett döntesz, vízálló, stabilan rögzíthető (pl.: tépőzáras) darabot válassz, amivel elkerülheted, hogy a sótól marási sérülései legyenek a kutyádnak.

Ha további hasznos téli kutyás tippeket keresel, látogass le a PURINA PRO PLAN www.gondosgazdik.hu oldalára!