Rövid lábakon, egészségesen

Kisállat
Rövid lábakon, egészségesen
Kistestű kutyád van? A törődés, a közös játék, mozgás, a testalkatuknak, koruknak megfelelő táplálás minden kutyafajtának jár, mérettől függetlenül. Most olyan témákkal készültünk, amiket a kistestű kutyáknál érdemes kiemelten figyelni.

Kerüljétek el az elhízást: táplálás és mozgás

A kistestű kutyáknak is megfelelő, kiegyensúlyozott táplálékra van szükségük, amely tartalmazza az összes szükséges tápanyagot. A táplálék mennyiségét és minőségét a kutyának megfelelően kell meghatározni, hogy elkerüljétek az elhízást vagy más táplálkozási problémákat.

Purina ONE® Mini kutyaeledeleket kifejezetten kistestű kutyák számára fejlesztettük ki, figyelembe véve egyedi táplálkozási igényeiket. A finomságokat ízletes és minőségi alapanyagokból és tápanyagokból készítjük el, hogy ma és a jövőben is támogassák kutyád egészségét. Ismerd meg a Purina ONE® Mini termékcsaládot!

Bár a kistestű kutyák kisebbek, rendszeres mozgásra és sétára nekik is szükségük van. A mozgás és a séták segítenek megelőzni az elhízást, és az egészségüket, kedélyüket is támogatják.

Mozgásszervi problémák kistestű kutyáknál

Kistestű kutyáknál előfordulhatnak mozgásszervi problémák, például csont- és ízületi betegségek, amelyek idősebb korukban ronthatják életminőségüket, vagy az elhízás miatt akár hamarabb is kialakulhatnak. Ezek közé tartozhat például a diszplázia (a csípőízület rendellenessége), az ízületi gyulladás és a gerincbetegségek. A megfelelő táplálás és testmozgás mellett a rendszeres orvosi ellátás segíthet megelőzni vagy kezelni ezeket a problémákat. Fontos, hogy időben észrevedd és kezeld a mozgásszervi problémákat. Ha azt észleled, hogy a kutyád mozgása korlátozott vagy fájdalmas, fordulj állatorvoshoz!

A kistestű kutyáknál gyakoribbak a gerincproblémák, amelyek lehetnek öröklődő vagy szerzett eredetűek. A gerincproblémák közé tartoznak a gerincferdülés, a porckorongsérv, a gerincvelő-betegségek és az ágyéki gerincsérv. A kistestű kutyák gerince azért hajlamosabb a megbetegedésre, mert a hosszú hát és rövid lábak miatt több erőhatás éri gerincet.

A gerincproblémák tünetei közé tartozik a hátfájás, a mozgáskorlátozottság, de az állkapocs merevsége, a végtaggyengeség és a húgyhólyag vagy a bélrendszer problémái is. Érdemes utóbbi tünetek esetében is megkeresni a valódi okot. A megfelelő táplálás, a megfelelő testmozgás és az orvosi kezelés segíthet megelőzni vagy kezelni ezeket. Az állatorvos felméri a problémát, és kezelési tervet állít össze a kutyád számára, amely magában foglalhat gyógyszeres kezelést, fizioterápiát, sebészeti beavatkozást vagy más terápiás lehetőségeket.

Közel a földhöz: szőrzetápolás kistestű kutyáknál 

A kistestű kutyák szőrzetének karbantartása is fontos része az egészségmegőrzésnek. Hogy pontosan milyen típusú gondozást igényel a kistestű kutyád, az fajtaspecifikus. Ha bizonytalan vagy a tennivalókat illetően, kérj tanácsot állatorvosodtól. Ha szakember végzi kutyusod bundájának ápolását, akkor fontold meg a tanácsait, és az otthoni feladatokat is végezd el rendszeresen. Különösen figyelj erre esős, latyakos időben vagy sáros terepen, a nedves bunda is könnyen okozhat megfázást.

A szőrzet tisztán tartása, rendszeres nyírása, borotválása vagy fésülése csökkenti a kullancsok és bolhák kockázatát, valamint segít elkerülni a bőrproblémákat is.