Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Ha már majdnem üres a hűtő

Tervezd meg a heti menüt!

Egészséggel fűszerezve - Fűszernövények jótékony hatásai

A mértéktartó, változatos fűszerezés amellett, hogy növeli az elfogyasztott ételek élvezeti értékét, kedvező élettani hatást fejthet ki szervezetünkre.

Számos ma használt fűszert már évezredekkel ezelőtt, a korai civilizációkban is ismertek és termesztettek. A nagyra értékelt fűszerek beszerzéséért egykor harcok folytak, aminek a világtörténelem alakulásában is szerepe volt.
 

Az ételek ízesítésére, színezésére, a táplálkozás élvezetesebbé tételéhez használt fűszerek hatóanyagai előnyösen hatnak az egészséges szervezetre, többek között elősegíthetik az emésztést, fokozhatják a vese és a máj működését, gyorsíthatják az anyagcseretermékek kiürülését, emellett növelhetik az ételek eltarthatóságát, valamint vitamin- és ásványianyag-tartalmát is.
 

A fűszernövények jelentős része gyógynövénynek számít; az ízesítésre használt mennyiségeket figyelembe véve azonban érthető, hogy jótékony hatásuk a fűszernövényekből készült gyógyteáknál, illetve gyógyszereknél kisebb mértékű.

 

A fűszerek lehetséges, szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása egyéntől és számos egyéb tényezőtől (származási hely, tárolási körülmények, friss vagy szárított fajta) függ. A fűszernövények fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott táplálkozást vagy az adott betegség kezeléséhez szükséges, szakember által felírt készítményeket.

 

Ideális, ha otthon (a konyhakertben vagy a balkonládában) friss fűszernövényeket tartasz. Vitamintartalmuk a szárított fűszernövényekénél jelentősebb, és intenzívebb ízt kölcsönöznek az ételnek.